ГоловнаСвіт

Британія та Бельгія приєдналися до адресованого Мадуро ультиматуму

Упродовж восьми днів Венесуела має оголосити вибори.

Британія та Бельгія приєдналися до адресованого Мадуро ультиматуму
Фото: EPA/UPG

Президент Венесуели Ніколас Мадуро не є легітимним, і якщо протягом восьми днів не будуть призначені перевибори, Велика Британія визнає президентом спікера парламенту Хуана Гуайдо.

Про це заявив представник Великої Британії Алан Дункан на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН, повідомляє Укрінформ.

"Національна асамблея та її глава Хуан Гуайдо здатні краще впоратися із завданням відновлення демократії, економіки і свободи Венесуели... Ми визнаємо його як конституційного тимчасового президента, якщо нові вибори не будуть оголошені протягом наступних 8 днів", - заявив представник Великої Британії.

Пізніше таку саму позицію висловив представник Бельгії при ООН.

Водночас представник Росії назвав восьмиденний ультиматум "абсурдним" і назвав уряд Мадуро "законною" владою. Він також порівняв обговорення Венесуели на екстреному засіданні Ради безпеки ООН з гіпотетичним обговоренням ситуації у Франції та, наприклад, протестів руху "жовтих жилетів". Він закликав "поважати законну владу Венесуели".

Раніше Франція, Німеччина та Іспанія висунули ультиматум президенту Венесуели Ніколасу Мадуро з вимогою протягом восьми днів оголосити вибори в країні, інакше вони визнають в.о. президента Хуана Гуайдо.

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, а раніше парламент визнав переобрання Мадуро неконституційним. Відразу після цього президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом. У країні почалися масові протести.

Дотепер Гуайдо підтримали США, Канада, Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Еквадор, Коста-Ріка, Аргентина, Чилі, Панама та Україна.

Підтримку Мадуро висловив президент РФ Володимир Путін, заявивши, що "загострення внутрішньополітичної кризи в країні було спровоковано ззовні". Раніше ЗМІ повідомили, що до Венесуели з метою захищати Мадуро прилетіли найманці "ПВК Вагнера", яких пов'язують із так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram