ГоловнаСвіт

Найманці "кухаря Путіна" прилетіли до Венесуели захищати Мадуро, - Reuters

"Вагнерівці" вилетіли не з Москви, а з третіх країн, де вони проводили місії.

Найманці "кухаря Путіна" прилетіли до Венесуели захищати Мадуро, - Reuters
Фото: СБУ

З Росії до Венесуели для підтримки режиму президента Ніколаса Мадуро вирушили бійці приватної військової компанії, повідомляє Reuters.

Ймовірно, мова йде про приватну військову компанію Вагнера ("ПВК Вагнера"), про участь якої в конфліктах у Сирії та Україні раніше повідомляли ЗМІ.

За даними агентства, бійці приватної військової кампанії спочатку прибули чартерними рейсами на Кубу, після чого вирушили до Венесуели. Джерело Reuters наголошує, що найманці вилетіли не з Москви, а з третіх країн, де вони проводили місії.

Повідомляється, що кількість озброєних людей з Росії може становити близько 400. Інші співрозмовники агентства, своєю чергою, говорять про меншу кількість найманців.

У Кремлі відмовилися коментувати це повідомлення. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що у нього немає такої інформації.

Нагадаємо, Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70% голосів. Так, політик забезпечив собі перебування на посаді президента до 2025 року. Не визнавши його перемогу, низка країн Заходу і Латинської Америки відкликали своїх послів з Каракаса, а США ввели додаткові економічні санкції і зажадали провести нові вибори

23 січня лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, а раніше парламент визнав переобрання Мадуро неконституційним. Відразу після цього президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом.

На сьогодні Гуайдо підтримали США, Канада, Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Еквадор, Коста-Рика, Аргентина, Чилі, Панама та Україна.

У серпні минулого року Мадуро закликав Росію і Ватикан "допомогти відбити військову загрозу з боку США" і заявив, що незабаром поїде до Москви, щоб зустрітися з Путіним. Напередодні син Мадуро пригрозив "захопити Білий дім".

У грудні Мадуро відвідав РФ, як повідомлялося, "для зміцнення дружби між братніми країнами".

Напередодні президент Російської Федерації Володимир Путін провів телефонну розмову з президентом Венесуели Ніколасом Мадуро і заявив, що "загострення внутрішньополітичної кризи в країні було спровоковане ззовні".

Нагадаємо, що ПВК Вагнера пов'язують з так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним, який також володіє одним з найбільших медіа-холдингів Росії, що виникли на базі "фабрики тролів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram