ГоловнаСвіт

У РФ хочуть ввести обов'язкову платну реєстрацію пристроїв з виходом в інтернет

Нові правила повинні вступить в силу з 1 січня 2020 року.

У РФ хочуть ввести обов'язкову платну реєстрацію пристроїв з виходом в інтернет
В РФ хотят обязать производителей и импортеров регистрировать мобильные устройства по номеру IMEI
Фото: delfi.lt

З 1 січня 2020 року в Росії планують обов'язкову платну реєстрацію всіх мобільних пристроїв з виходом в інтернет.

Відповідний законопроект розробила перша заступниця голови комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Людмила Бокова, передає РБК.

Так, згідно з документом, виробників і імпортерів зобов'яжуть реєструвати пристрої за міжнародним ідентифікатором мобільного обладнання IMEI. Пристрої, придбані за кордоном, росіяни зможуть зареєструвати самостійно на сайті держпослуг. Якщо користувач не зробить це протягом декількох місяців, оператор стільникового зв'язку буде зобов'язаний заблокувати пристрій.

Зазначають, що дані про IMEI-коди будуть зберігати в базах Науково-дослідного інституту систем зв'язку і управління (ЦНДІЗ), підвідомчого Росзв'язку. Реєстрація буде платною, її вартість не перевищить 100 рублів.

У законопроекті йдеться не тільки про мобільні телефони, а й планшети, ноутбуки й інші пристрої. Автори і прихильники документа заявляють, що такий закон потрібен, щоб вирішити проблему крадіжок мобільних пристроїв і ввезення контрафактних телефонів. Крім того, він допоможе ідентифікувати пристрої, які терористи використовують для спілкування.

Нагадаємо, раніше відомий філантроп і мільярдер Джордж Сорос розповів про небезпеку використання сучасних технологій в авторитарних державах. Як приклад він навів Китай, де влада запроваджує "систему соціального рейтингу", за якою оцінюють громадян на предмет того, чи становлять вони небезпеку для держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram