ГоловнаСвіт

Європейські інтелектуали закликали захистити Європу від політиків-популістів і Путіна

"Континент є вразливим для все нахабнішого втручання з боку господаря Кремля. Ідея Європи розвалюється на частини на наших очах".   

Європейські інтелектуали закликали захистити Європу від політиків-популістів і Путіна
Фото: EPA/UPG

Тридцять європейських інтелектуалів, серед яких філософ Бернар-Анрі Леві, письменники Орхан Памук, Салман Рушді, Світлана Алексієвич, Людмила Улицька, Мілан Кундера та інші, виступили на захист Європи.

Відкритий лист із закликом захистити Європу від загроз опублікував The Guardian.

"Ми вважаємо себе європейськими патріотами (група, набагато численніша, ніж заведено вважати, але часто надто тиха й надто смиренна), які розуміють, що тут поставлено на карту. Через три чверті століття після розгрому фашизму і через 30 років після падіння Берлінської стіни йде нова битва за цивілізацію", - мовиться в листі.

На думку авторів, головна загроза походить від популістів, які закликають відновити "національний дух" і "втрачену ідентичність".  

"Європу атакують лжепророки, сп'янілі почуттям образи й марять можливістю опинитися в центрі уваги. Вона покинута двома найбільшими союзниками, які протягом минулого століття двічі рятували її від самогубства; одним по той бік каналу [Ла-Маншу] та іншим, який на другій стороні Атлантики. [Європейський] континент є вразливим для все нахабнішого втручання з боку господаря Кремля. Сама ідея Європи розвалюється на частини на наших очах", - вважають автори звернення.

У листі йдеться, що якщо "патріоти Європи» не схаменуться, вибори до Європарламенту, які мають відбутися в травні, стануть катастрофою. Перемога дістанеться руйнівникам, а ті, хто вірять у спадок Еразма Роттердамського, Данте, Гете і Яна Амоса Коменського, зазнають ганебної поразки; восторжествує презирство до знань і культури, відбудуться спалахи ксенофобії та антисемітизму, вважають автори звернення. Вони закликають усіх ще раз підтримати Європу, яка, попри всі помилки політиків, все одно "залишається маяком для всіх вільних чоловіків і жінок планети".

Як пише The Guardian, на прийдешніх виборах до Європарламенту аналітики очікують поліпшення результатів "популістських, націоналістських і антимігрантських партій", багато з яких уже здобули значну підтримку на виборах у своїх країнах.

Наступні вибори до Європарламенту відбудуться наприкінці травня 2019 року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram