ГоловнаСвіт

Перед тим, як оголосити себе президентом Венесуели, Гуайдо таємно відвідав США, - АР

Він інформував американських чиновників про стратегію опозиції щодо протистояння Мадуро.

Перед тим, як оголосити себе президентом Венесуели, Гуайдо таємно відвідав США, - АР
Хуан Гуайдо
Фото: EPA\UPG

Спікер опозиційного парламенту Венесуели Хуан Гуайдо перед тим, як проголосити себе тимчасовим президентом країни, здійснив низку секретних зарубіжних поїздок. Про це в п'ятницю, 25 січня, повідомило агентство Associated Press з посиланням на соратників Гуайдо, представників латиноамериканських урядів, США і Канади.

Один із соратників Гуайдо, колишній мер Каракаса Антоніо Ледесма повідомив, що в середині грудня спікер венесуельського парламенту таємно їздив до Вашингтона, в Колумбію та Бразилію, щоб розповісти тамтешнім чиновникам, як опозиція Венесуели почне масові акції протесту, приурочивши їх до інавгурації переобраного президента Ніколаса Мадуро 10 січня.

Щоб залишити Венесуелу, Гуайдо прокрався через «незаконний» кордон з Колумбією, пише видання. Адже велика її частина згідно з наказом Мадуро, залишається закритою. Відкрито тільки прикордонну ділянку у венесуельському штаті Тачіра.

До цього плану, за даними співрозмовника ЗМІ, Гуайдо був змушений вдатися, щоб не викликати підозр у співробітників імміграційної служби, які іноді затримують опозиційних діячів в аеропорту і не дозволяють їм виїжджати за кордон.

Також через жорсткі заходи місцевого уряду весь процес доповнювався передачею зашифрованих текстових повідомлень. Для доставки таких повідомлень, за словами американського чиновника, який також знає про ці переговори, використовувалися посередники.

Спілкувалися таким чином, за його даними, політичний наставник Гуайдо і венесуельський опозиціонер Леопольдо Лопес. Останній перебуває під домашнім арештом після того, як спробував організувати масове повстання проти Мадуро в 2014 році, зауважує AP.

Як зазначає агентство, рішення Гуайдо безпосередньо кинути виклик чинній владі у Венесуелі стало можливим лише завдяки рішучій підтримці з боку адміністрації президента США Дональда Трампа, яка, в свою чергу, забезпечила хор підтримки з боку консервативних урядів країн Латинської Америки, що негайно визнали Хуана Гуайдо як тимчасового президента Венесуели.

"Це перший випадок за останні як мінімум п'ять років, коли опозиція Венесуели продемонструвала здатність до серйозного згуртування", - констатував один з канадських дипломатів.

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, а раніше парламент визнав переобрання Мадуро неконституційним. Відразу після цього президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом. У країні почалися масові протести.

До теперішнього моменту Гуайдо підтримали США, Канада, Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Еквадор, Коста-Ріка, Аргентина, Чилі, Панама і Україна.

Підтримку Мадуро висловив президент РФ Володимир Путін, заявивши, що "загострення внутрішньополітичної кризи в країні було спровоковано ззовні". Раніше ЗМІ повідомили, що в Венесуелу з метою захищати Мадуро прилетіли найманці "ПВК Вагнера", яких пов'язують з так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.

Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70% голосів. Таким чином, політик забезпечив собі перебування на посаді президента до 2025 року. Не визнавши його перемогу, низка країн Заходу і Латинської Америки відкликала своїх послів з Каракаса, а США ввели додаткові економічні санкції і зажадали провести нові вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram