ГоловнаСвіт

Глава МЗС Венесуели відкинув ультиматум європейських країн

"Ніхто не може встановлювати нам терміни або казати про те, бути виборам чи ні"

Глава МЗС Венесуели відкинув ультиматум європейських країн
Хорхе Арреаса
Фото: twitter.com/jaarreaza

Глава МЗС Венесуели Хорхе Арреаса відкинув ультиматум низки європейських держав і керівництва ЄС щодо проведення в латиноамериканській країні нових президентських виборів, передає DW.

"Ніхто не може встановлювати нам терміни або казати про те, бути виборам чи ні", - заявив він у суботу, 26 січня, виступаючи на терміновому засіданні Ради Безпеки ООН з приводу ситуації у Венесуелі.

23 січня голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе президентом країни. Тимчасового главу держави вже визнали США, Організація американських держав, а також багато країн Латинської Америки, зокрема Чилі, Аргентина, Перу, Еквадор і Бразилія.

26 січня Велика Британія, Бельгія, Німеччина, Нідерланди, Іспанія і Франція заявили, що визнають Гуайдо в тому випадку, якщо Мадуро протягом 8 днів не оголосить нові вибори. 

З аналогічною заявою виступила й Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики  й безпеки Федеріка Могеріні.

Як зазначає глава європейської дипломатії, президентські вибори, що відбулися в травні у Венесуелі, не були "ані вільними, ані справедливими, ані вартими довіри". "Країні терміново потрібен уряд, який справді відбиватиме волю венесуельського народу", - зазначається в заяві.

У зв'язку з цим ЄС закликає до термінового проведення "вільних, прозорих і таких, що заслуговують на довіру, президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів і конституційного порядку Венесуели".

При цьому, попереджає далі Федеріка Могеріні, якщо найближчим часом влада країни не оголосить про проведення нових виборів, Євросоюз залишає за собою право на подальші дії щодо Каракаса, включаючи розгляд питання про визнання "керівництва країни відповідно до статті 233 конституції Венесуели".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram