ГоловнаСвіт

США і "Талібан" досягли істотного прогресу в переговорах про виведення військ з Афганістану

Згідно з попередньою домовленістю, американські війська покинуть Афганістан протягом найближчих 18 місяців.

США і "Талібан" досягли істотного прогресу в переговорах про виведення військ з Афганістану
США и "Талибан" достигли существенного прогресса в переговорах о выводе войск из Афганистана
Фото: EPA/UPG

Останній раунд переговорів між представниками США і радикального руху "Талібан" про мирне врегулювання в Афганістані був "більш результативним", ніж попередні, і сторони досягли великого прогресу під час обговорення найважливіших питань.

Так охарактеризував переговори, які пройшли в Катарі, спеціальний представник США у Афганістані Залмай Халілзад, пише Радіо Свобода.

Він підтвердив, що прямує до Афганістану, щоб обговорити досягнуті домовленості з владою цієї країни. Як повідомив Халілзад, домовленості з талібами наразі досягнуті не з усіх питань.

Раніше міжнародні агентства з посиланням на представників руху "Талібан" повідомили про те, що представники США і талібів досягли в Катарі попередньої домовленості про мирне врегулювання, втілення якого в життя дозволило б завершити 18-річну присутність американських військ в Афганістані.

Повідомляється, зокрема, що угода передбачає гарантії з боку руху "Талібан", що він не дозволить терористичним угрупованням "Аль-Каїда" та "Ісламська держава" використовувати територію Афганістану.

Вона також передбачає перемир'я, угоду про тимчасовий уряд в Афганістані і виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців. Текст угоди не опублікований, представники Сполучених Штатів наразі не коментують конкретні пункти домовленостей.

Нагадаємо, в грудні повідомлялося, що США можуть вивести половину свого контингенту з Афганістану. Джерела в Білому домі заявляли про готовність відкликати 7000 військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram