ГоловнаСуспільствоВійна

Нездатність Джонсона схвалити допомогу Україні коштуватиме життя тисячам українців, − Туск

"Це не якась політична сутичка, яка має значення лише на американській політичній сцені. Він несе за це особисту відповідальність".

Нездатність Джонсона схвалити допомогу Україні коштуватиме життя тисячам українців, − Туск
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Білий дім, 12 березня 2024 року
Фото: EPA/UPG

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск попередив спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона, що “доля мільйонів людей” і “тисячі життів” залежать від того, чи дозволить республіканець проголосувати за 60 мільярдів доларів військової допомоги Україні.

Про це він заявив після зустрічі того як він і президент Польщі Анджей Дуда зустрілися в Білому домі з президентом США Джо Байденом, пише Reuters.

“Це не якась політична сутичка, яка має (тільки) значення на американській політичній сцені. Нездатність пана Джонсона прийняти позитивне рішення коштуватиме тисячам життів. Він несе за це особисту відповідальність”, — сказав Туск журналістам.

Байден і польські лідери закликали Джонсона продовжити голосування за пакет допомоги, який пройшов Сенат, однак який не підтримав лідер республіканців у Палаті представників. Експрезидент США Дональд Трамп, який отримав необхідну кількість голосів для кандидатства у президенти від Республіканської партії у 2024 році, виступає проти допомоги Києву.

Туск чітко дав зрозуміти, що, на його думку, є ставками для України в її боротьбі з російськими загарбниками.

“Він повинен усвідомлювати... що доля мільйонів людей залежить від його індивідуальних рішень, і тисячі життів в Україні сьогодні і завтра залежать від його рішень”, – сказав Туск про Джонсона.

Офіс Джонсона відмовився від коментарів. Раніше, після зустрічі Джонсона з Дудою, його офіс оприлюднив заяву, в якій не йдеться про глухий кут фінансування України.

“У все більш небезпечному світі з більшими загрозами Америка повинна залишатися єдиною з нашими друзями проти тих, хто загрожує нашій безпеці”, − заявив Джонсон.

$60 млрд для України: що було раніше

  • 13 лютого Сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у $95 мільярдів, $60 млрд з яких – для України. Документ підтримали 70 сенаторів, проти були 29. "За" проголосували, зокрема, 22 сенатори-республіканці.
  • Законопроєкт мала схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Вже наступного дня після схвалення сенатом спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що представники документ не ухвалять.
  • Пізніше Джонсон повідомив, що Палата представників повернеться до питання допомоги Україні, після вирішення питання фінансування американського уряду. Палата представників підтримала законопроєкт, який визначає фінансування для чверті урядових відомств до вересня.
  • Минулого тижня NBC написало, що республіканці в Палаті представників Конгресу США розробляють власний пакет допомоги для України, який передбачає надання Києву кредитів. Раніше з також ініціативою виступив Дональд Трамп. Натомість Держдепартамент США не вважає, що позики замість прямої допомоги прийнятні для України. Такий крок є недоречним, коли Україна намагається відродити свою економіку.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram