ГоловнаСуспільствоЖиття

​Київрада передсвяткова: медикам - премії, поліції - автівки, а районним ЖЕКам - по 10 мільйонів

Очікуючи прийняття державного бюджету на 2022 рік, після якого можна остаточно сформувати і міський фіндокумент наступного року, депутати Київської міськради провели незвичну сесію: з рекордно коротким порядком денним і без земельних питань. Лише розподілили мільйони “потрібним людям”.

Сесія 2 грудня почалася зі згадки про сумну подію для багатьох: днями після хвороби помер колишній міський голова, а в нинішній Київраді депутат і голова фракції “Єдність” Олександр Омельченко. Його пам'ять депутати вшанували хвилиною мовчання. А давній товариш Омельченка, депутат від ОПЗЖ Володимир Яловий запропонував увічнити пам'ять Сан Санича, назвавши його ім'ям одну з вулиць міста. Помітно засмучений цією втратою був і мер Віталій Кличко, який особливо тепло побажав міцного здоров'я депутатам-іменинникам цього місяця.

Фото: Олексій Самсонов

Чи то так збіглося з темою здоров'я, чи то просто Новий рік на носі, але Віталій Кличко особисто пообіцяв усім медикам Києва спеціальні виплати. “Ми лідируємо за захворюваністю на ковід, медики прийняли цей виклик, Київ же лідирує і за кількістю щеплень”, - зазначив міський голова. За його словами, вже в грудні лікарі отримають додатково по 10 тис. грн, середній медперсонал - по 8 тис. грн, а молодший - по 6 тисяч. Правда, відповідне рішення Кличко лише анонсував, воно прийматиметься на наступній сесії. 

У передчутті бюджетного “свята”

Наступна сесія Київради відбудеться дуже швидко - вже 9 грудня. На ній запланували прийняти всі останні невідкладні фінансові рішення поточного року і, головне, міський бюджет-2022. Бюджет - це завжди складно і боротьба. Мабуть, тому цього разу депутати вирішили створити тизер цих баталій: сьогодні засідання Київради було ледь не повністю зірване через інтриги, які розгорнулися в бюджетній комісії.

Голова фракції СН Андрій Вітренко (у центрі)
Фото: Борис Корпусенко
Голова фракції СН Андрій Вітренко (у центрі)

Не встигли депутати розслабитися і почати традиційні політичні суперечки, які зазвичай забирають у них половину сесійного часу, як на трибуну увірвався голова фракції "СН" Андрій Вітренко. “Учора на засіданні бюджетної комісії відбулося дике порушення регламенту, яке може поставити під сумнів легітимність прийняття всього бюджету на 2022 рік!” - стривожено заявив він, а на допомогу колезі під президією вишикувалися всі депутати фракції.

Дике порушення - це те, що напередодні Вітренко оголосив перерву в засіданні бюджетної комісії, яка саме розглядала правки від депутатів, і пішов з нього. А один його заступник, депутат від УДАРу Андрій Странніков, запропонував колегам продовжити засідання і головував на ньому. “Ви хотіли зірвати прийняття бюджету міста!” - відповідав Вітренку Странніков. І підтримати його вийшли вже всі члени фракції “УДАР”.

Депутати УДАРу захищають трибуну від блокування.
Фото: Олексій Самсонов
Депутати УДАРу захищають трибуну від блокування.

Щоб не вийшло спонтанної “стінка на стінку”, секретар Київради оголосив перерву і доручив регламентній комісії розбиратися в конфлікті. Там довго аналізували кожне слово із запису і призначили просто ще одне засідання комісії з тих самих питань. Але завдяки цим розбіркам депутати втратили пів дня сесійної роботи. І тому перенесли більшість питань порядку денного на наступний раз. 

“Подарунки під ялинку”

На щастя, це не завадило депутатам прийняти зміни до міської цільової програми “Безпечна столиця”, якими… додали 27 млн грн на програму закупівель різної техніки для державних органів влади. Виявилося, що співвиконавцями муніципальної програми є цілий перелік державних правоохоронних і інших установ (у яких є власний бюджет). І цього року ми як громада виділяємо їм на закупівлі: київському Держказначейству - 7,65 млн грн (на комп'ютери і мобільні телефони), Інституту судових експертиз - 8 млн грн (хроматограф), Київський прокуратурі - 8,8 млн грн (на автомобілі й оргтехніку), Кіберполіції - 1,5 млн грн (на спецавтомобіль і техніку), Департаменту боротьби з наркозлочинністю - 1,8 млн грн (на автівку, квадрокоптер і комп’ютери). Депутати не дуже зрозуміли, для чого це, але погодили.

І тепер постає питання: то чи не на тих самих автівках, що купила їм Київрада на кошти платників податків, приїдуть слідчі з київської прокуратури робити обшуки на комунальних підприємствах Київради? Чи, може, не приїдуть, якщо автівки будуть досить гарні…

Фото: Національна поліція

Мільйони ЖЕКам

Київрада (за бюджет нашого з вами міста) продовжує рятувати комунальну сферу від труднощів опалювального сезону. Цього разу депутати погодили надання послуг теплопостачання за тарифами для населення (в цінах минулого року, 1654 грн) для ОСББ і ЖБК. Після меморандуму, яким закінчилися осінні бої в уряді за прийнятну ціну опалення, ці організації отримали тепло по 2100-2380 грн, що вище від розцінок для комунальних будинків Києва. Це стосувалося 462 багатоквартирок. Тепер їх зрівняли в правах з рештою, і ціна зменшиться. Компенсацію збитків поклали на Київтеплоенерго, а йому, як ми писали раніше, збитки в розмірі 2 млрд грн компенсує міський бюджет. 

Ще один напрям порятунку - наші улюблені ЖЕКи. Їм виділили… не багато й не мало, по 10 млн грн. Але, на жаль, не кожному, а на район. Усім керуючим компаніям районів Києва збільшили статутні фонди на цю суму. Чому саме на таку - незрозуміло. Але відомо, що кошти ці мають піти на придбання нової техніки для прибирання прибудинкових територій - снігоприбиральних машин, аварійної техніки тощо. Вмотивовано це рішення тим, що тариф за прибудинкову надто низький і самостійно районні контори закупити техніку не можуть. Так що в тарифі ми їм заплатимо заробітну плату, а окремим траншем - гроші на техніку. Питайте її в усіх ЖЕКах міста цього сезону.

І остання важлива новина зі сфери комуналки: Київрада вирішила провести повну інвентаризацію індивідуальних теплових пунктів у всіх установах і будинках Києва. На це Київтеплоенерго дається три місяці. “Усі теплові пункти потрібно передати на баланс єдиного КП задля обслуговування. Це сприятиме зменшенню затрат населення на енергоносії”, - пояснив голова профільної комісії Київради Олександр Бродський.

Петро Пантелєєв під час інспекції теплопункту на вулиці Багговутівській, 3/15
Фото: kyivcity.gov.ua/
Петро Пантелєєв під час інспекції теплопункту на вулиці Багговутівській, 3/15

Раніше заступник мера Петро Пантелєєв, який відповідає за цю сферу в КМДА, зазначав, що тепер Київтеплоенерго має нормативну базу для ремонтів теплових пунктів у будинках. Тобто рішення Київради означає, що КТЕ скоро порахує всі теплові пункти, візьме їх на баланс і самостійно ремонтуватиме. І для початку попросить на це додаткові гроші. Але зате ви тепер знаєте, хто точно має ремонтувати тепловий пункт у вашому підвалі.

Метадоново доступна столиця

Нетипову для Київради тему порушила депутатка від УДАРу Олеся Зубрицька, яка ініціювала звернення Київради до держорганів влади щодо посилення контролю у сфері обігу наркотичних лікарських засобів.

Мова йде про програму замісної терапії, прийняту в Україні на державному рівні кілька років тому. У рамках лікування наркозалежності пацієнти офіційно отримують рецепти на наркотичні препарати, які мають знижувати їхній потяг. І це є одним з елементів лікування.

Олеся Зубрицька
Фото: kmr.gov.ua
Олеся Зубрицька

Фактично ж відбувається не завжди так. “У зв’язку з відсутністю механізму, який дає реальну можливість лікарю переконатися, що пацієнт не отримує аналогічне лікування в іншому закладі охорони здоров’я, одна і та ж особа має можливість «лікуватись» одночасно в декількох лікарів – наркологів і психіатрів, паралельно отримувати в них рецепти ф-3 на отримання метадону”, - зазначила депутатка. За даними депутатки (і повідомленнями в мережі), деякі аптеки мережі “Фармація”, які є базовими для продажу цих препаратів за рецептом, стають популярними точками збуту для приїжджих.

“Є підстави вважати, що деякі недобросовісні лікарі виписують рецепти ф-3 на отримання нарковмісних ліків за грошову винагороду у формі оплати за прийом лікаря, без встановлення відповідного діагнозу пацієнтів”, - вважає депутат Дмитро Білоцерковець. На думку його та інших ініціаторів звернення, державним органам варто приділити більше уваги ліцензуванню лікарів, які мають право видавати рецепти на наркотичні препарати. Депутати також звертали увагу на те, що кількість відпущених рецептурних бланків ф-3 у Києві зросла від 184 тис. штук у 2018 році до 458 тис. у 2021-му.

Черга під медцентром 'Шанс'
Фото: facebook/Алексей Кот
Черга під медцентром 'Шанс'

І хоча депутати від "СН" закидали авторам звернення, що все це не проблема центральної влади, а питання міг би вирішити єдиний електронний рецепт, усе ж більшість погодилася звернутися до державних контролерів цієї сфери, щоб разом шукати вихід. 

Далі буде...

Завдяки блокуванням депутати не встигли розглянути скандальні питання забудов на цій сесії. І вже за тиждень, 9 грудня, Київрада розгляне: землю під скандальне будівництво на вул. Казимира Малевича, 44, 46 у Голосіївському районі; черговий землевідвід під ТРЦ біля метро “Лісова” в Деснянському - під будівлі, яких давно не існує; начебто будівництво дитячого садочка по вул. Симиренка, 20-26 у Святошинському районі, де замість обіцяного колись садочка буде житловий будинок - із садочком на першому поверсі. І це означає, що в громади міста є час вплинути на своїх обранців, щоб ті голосували усвідомлено. 

Леся ПадалкаЛеся Падалка, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram