ГоловнаСуспільствоЖиття

Київську фірму викрили на продажу засобів незаконного прослуховування та стеження

Технічному директору підприємства та його заступнику повідомлено про підозру.

Київську фірму викрили на продажу засобів незаконного прослуховування та стеження
Фото: СБУ

Служба безпеки України в Києві викрила компанію, що займалася нелегальним збутом спеціальних технічних засобів для прослуховування та стеження за громадянами.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що представники компанії намагалися обійти закон і продати засоби стеження приватним особам, хоча ліцензія дозволяє реалізацію таких товарів виключно державним структурам.

"Таким чином, замовники отримували можливість незаконно проводити негласний аудіо- та відеоконтроль за громадянами. Серед вилученого – засоби, які використовують співробітники правоохоронних органів для проведення оперативно-розшукових заходів", - зазначили в СБУ.

За даними слідства, протиправну діяльність організувало керівництво одного з підприємств-ліцензіатів, яке реалізує спецобладнання за держзамовленням. Клієнтів вони шукали через особисті зв’язки, у тому числі - серед представників приватних охоронних фірм.

Під час обшуків в офіснах компанії виявлено зразки спецтехніки, чорнові записи та електронне листування та інші докази незаконної діяльності.

Фото: СБУ

Наразі слідчі повідомили технічному директору підприємства та його заступнику про підозру у вчинені злочину за ч. 2 ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу. Вирішується питання щодо обрання судом міри запобіжного заходу.

Фото: СБУ

Нагадаємо, в травні цього року в Запоріжжі викрили фірму, що продавала засоби для прихованої "прослушки" та відеонагляду.

У липні 2015 року СБУ вилучила у Києві валізку для прослуховування ціною у $200 тисяч. Комплекс здатний одночасно прослуховувати 128 абонентів. Пізніше з'ясувалося, що цей комплекс використовували під час Майдану для прослуховування опозиційних лідерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram