ГоловнаПолітика

СБУ вилучила комплекс для прослуховування, який використовували під час Майдану

Це вже третій комплекс обладнання для прослуховування, вилучений за тиждень.

Служба безпеки України 18 липня вилучила комплекс обладнання, яке незаконно використовували для прослуховування телефонних розмов опозиційних лідерів і активістів під час Революції Гідності.

Про це голова СБУ Василь Грицак доповів у понеділок Президентові Петру Порошенку, повідомляють на сайті спецслужби.

Затримано групу на чолі із діючим співробітником СБУ - підполковником Центрального управління спецслужби, яка здійснювала незаконне прослуховування.

"У зловмисників вилучено сучасний спеціальний комплекс для зняття даних із каналів мобільного зв'язку (GSM). За оперативною інформацією, в Україну комплекс потрапив контрабандою за безпосередньою участю спецслужб Російської Федерації. Перевіряють також інформацію про можливу участь колишнього голови СБУ Якименка у ввезенні спецтехніки в Україну", - сказано в повідомленні.

Встановлено, що аналогів такої спеціальної системи перехоплення в Україні немає. Її виготовила підконтрольна спецслужбам РФ фірма, зареєстрована в Новій Зеландії.

Порушено кримінальне провадження за ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Устаткування відправлено на експертизу, зокрема для виявлення, кого саме прослуховували зловмисники і під час Революції Гідності, і останнім часом, коли цей комплекс вилучили.

Нагадаємо, 16 липня СБУ вилучила в Києві комплекс обладнання для незаконного прослуховування, вартість якого - близько 200 тисяч доларів. Його виготовили без оформлення офіційної документації на одному з українських підприємств.

Третій спецкомплекс прослуховування, який СБУ вилучила протягом тижня, виявили 17 липня в офісі однієї з київських компаній під час обшуку. Обладнання вилучили та відправили на експертизу.

23 червня Президент призначив заступником голови СБУ Олега Фролова, який відомий як фахівець спецслужби з прослуховування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram