ГоловнаПолітика

Прорив на 10 км у Харківській області, формат переговорів з Росією та перше подолання нестачі снарядів: що розповів президент

Увечері 16 травня Володимир Зеленський зустрівся з представниками українських й іноземних медіа. У дворі Офісу президента він декілька годин розповідав новини з фронту й говорив про причини прориву ворогом лінії оборони Харківської області, майбутній Саміт миру, можливі формати переговорів з Росією й те, чи хочуть українські союзники поразки агресора.

Якщо коротко — ні, не хочуть. На думку українського президента, союзники хочуть, щоб Україна перемогла, але так, щоб Росія не програла. 

«Бо це буде непередбачуваний програш і непередбачувана геополітика. Я вважаю, що так воно не працює. Щоб Україна перемогла, нам треба дати все те, з чим перемагають», — сказав він.

LB.ua публікує основні тези спілкування Володимира Зеленського з журналістами. 

Фото: ОПУ

Переговори з Росією

Президент України вважає, що російському керманичу Путіну не вигідний діалог з усім світом, тому що навіть Китай йому скаже: поясни захоплення територій. 

«Тому що Китай виступає за територіальну цілісність будь-якої держави. На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін шукав так само вихід із цієї ситуації. Бо зараз у нього немає дискомфорту. Тому що куди ми стріляємо? Що ми можемо атакувати? Чим? Наскільки економічно нам будуть допомагати? Санкції дотиснемо — не дотиснемо? Трибунал буде — не буде? Треба відповісти собі на кожне із цих запитань. І щодня працювати й просуватися по кожному напрямку», — сказав він. 

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ
Фото: ОПУ
Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

При цьому союзники не штовхають Україну на переговори з окупантами, але загалом у світі така атмосфера є.

«І тут нам потрібно бути просто дуже стійкими й сильними. І сьогодні обрано правильний майданчик, де в нас є ініціатива — Саміт миру», — сказав він. 

Саміт у Швейцарії

Президент покладає великі надії на Саміті миру, що відбудеться в Бюрґенштоці (Швейцарія) в червні. І ставить для нього основні цілі: в підсумковому комюніке має йтися про енергетичну безпеку для України (зокрема ядерну: як відомо, найбільшу європейську АЕС, Запорізьку, ворог захопив ще на початку повномасштабної війни), про вільне судноплавство, обмін полоненими й звільнення українських дітей.

Вільне судноплавство убезпечить мешканців Одеси й півдня загалом, оскільки Росія гатить по портах й іншій інфраструктурі. Енергетична безпека дозволить спрогнозувати наступну зиму і загалом є інтересом усього світу. Чому важливо визволити українців з полону й повернути дітей додому, пояснювати не потрібно.

Якщо в заході візьме участь «серйозна кількість країн» і буде відповідне комюніке, то це буде нашою дипломатичною перевагою, вважає президент. Після цього можна організовувати вже майданчики в тих чи інших країнах, де технічно пропрацьовувати кожен пункт комюніке. Президент сказав, що тоді вже цей план можна давати представникам Росії, як це було із зерновою ініціативою: погодили план з ООН і з Туреччиною, а вони потім окремо погодили цей план з агресором. Саме тому важливо, щоб учасниками було багато країн, а не дві, щоб росіяни не могли вчинити так, як із зерновим коридором. 

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ
Фото: ОПУ
Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

Президент підкреслив, що перед тим, як розмовляти з Росією, потрібен докладний план, погоджений всім світом. 

Наступ росіян на Харківську область

Ворог зміг прорвати оборону через брак ППО. Далекобійна зброя дала Росії можливість з відстані обстрілювати авіабомбами й артилерією. Позначилася також і затримка на вісім місяців з наданням допомоги. Але ворог зумів подолати лише першу лінію оборони, а до потужніших другої і третьої не дійшов. Найглибша точка просування росіян — 10 кілометрів, а на деяких ділянках просування не було взагалі.

«До бетонної лінії оборони ніхто не дійшов, це маячня, що там кажуть. Ворог дійшов до першої лінії. Перша лінія — це не кордон, там неможливо будувати, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули. Вони приблизно там і зараз. Це перша лінія, лінія, яку побудували на війні, під постійним вогнем, наші військові. Першу та другу лінію будують військові, а третя лінія побудована місцевими владами. Вона найпотужніша — не тому, що вони кращі за військових, а просто тому, що вона далі від зброї, від снарядів, від обстрілів. Вовчанськ — їхня ціль, зрозуміло. Крім того, що вони хочуть відповідну зону 10 кілометрів, вони хочуть завжди розвивати успіх, якщо він є. Але головне на сьогодні — нашими Силами оборони ситуація стабілізована», — сказав президент.

Удари по російській території — для захисту, а не наступу

«Я не вважаю, що повинні бути якісь заборони, тому що це не про наступ української армії з використанням західної зброї на території Росії. Це захист. Так само, як превентивні санкції, про які ми всім говорили перед повномасштабним вторгненням. Це те саме. Це попередження. Ба більше, у них же там така сама сіра зона. У них там виселення людей тощо. У них також на прикордонні цивільних людей майже немає, з їхнього боку. Зі зрозумілих причин», — сказав Зеленський

Уперше за роки немає скарг на нестачу артилерійських боєприпасів

«Уперше за роки війни жодна бригада не скаржиться, що немає артилерійського снаряда. І це відбувається упродовж останніх двох місяців. Усім ще доведеться дуже багато працювати. Чеська ініціатива буде йти. Про гроші з усіма партнерами ведемо перемовини. Ми зараз відкриваємо ініціативу, коли партнери будуть давати гроші на виробництво наших дронів, РЕБів», — повідомив президент.

Причини візиту держсекретаря США

Ентоні Блінкен привіз обіцянку, що нададуть пакет допомоги на $2 мільярди доларів, пропозиції гарантій безпеки й інформацію про ППО: в яких країнах є необхідні установки та як їх можна отримати.

Президент Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Блінкен
Фото: ОПУ
Президент Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Блінкен

Для вступу до ЄС і НАТО Україна зробила все, що могла

Далі справа за політикою. 

«Тобто інструментально й операційно ми зробили все для того, щоб у червні в ЄС відкрили Україні перемовини. Я думаю, що там усе вийде. Навіть складні партнери сьогодні стали трішки простішими. Ми активно з ними працювали», — пояснив глава держави.

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ
Фото: ОПУ
Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

Кадрові зміни

Триватимуть, зокрема в уряді, де на чолі двох міністерств стоять в. о. Це Мінінфраструктури й Мінагрополітики.

«Ми говорили про це з прем'єр-міністром. На сьогодні в нас є виконувачі обов'язків у кількох міністерствах. Треба це вирішувати», — сказав Зеленський. 

Олімпійське перемир'я

«У нас уже було припинення вогню. Але воно не дуже працює із цим ворогом. Крім того, є ризик — хто буде фіксувати, що в час припинення вогню їхні сили не підійдуть до нас? Припинення вогню ж не заважає технікою заїхати ближче, а потім підключити наступ. Тобто я не розумію деталей. Для мене поки що це звучить як нежива історія», — прокоментував президент України пропозицію французького колеги домовитися з Росією. 

Іноземні війська в Україні як інструктори

«Тренування в Україні логічне — ми про це вже говорили. Швидше, ніж їхати, наприклад, у Францію, навіть у Польщу. Ну і співпраця з розмінування; можна зробити хаб для ремонту французької ж, наприклад, техніки просто в Україні, щоб не відправляти це у Францію. Я на це дивлюся дуже позитивно, скажу чесно. Усе це могло б бути кроком, який підштовхнув би й інші країни. Тобто це відкриває якусь нову сторінку в цій війні», — вважає він. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram