ГоловнаПолітика

Рада завтра проведе позачергове засідання за ініціативою Зеленського (оновлено)

Ще одне позачергове буде в четвер – на ньому голосуватимуть за законопроєкт про олігархів, скасування вільної економічної зони "Крим" так проєкт закону про корінні народи. 

Рада завтра проведе позачергове засідання за ініціативою Зеленського (оновлено)
Фото: president.gov.ua

Верховна Рада 29 червня проведе позачергове засідання, скликане президентом України Володимиром Зеленським. Воно розпочнеться о 16 годині, повідомила в коментарі LB.ua нардепка "Слуги народу" Євгенія Кравчук.

На порядку денному - законопроєкт про національний спротив, про збільшення чисельності ЗСУ, законопроєкт про критичну інфраструктуру.

"Але це не виключний список, порядок формує президент", - зазначила депутатка.

Її колега по фракції Ірина Верещук у коментарі LB.ua додала, що зазначені законопроєкти рекомендовані профільним комітетом до ухвалення в першому читанні. 

Оновлено. У пресслужбі Верховної Ради повідомили, що спікер парламенту вже підписав розпорядження про позачергове скликання. 

Розглядатимуть:

  • проєкт Закону України про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу (реєстр. № 3944);
  • проєкт Закону України про основи національного спротиву (реєстр. № 5557);
  • проєкт Закону України про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про чисельність Збройних Сил України» щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про основи національного спротиву» (реєстр. № 5558);
  • проєкт Закону України про критичну інфраструктуру (реєстр. № 5219);
  • проєкт Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю (реєстр. № 3743);
  • проєкт Закону України про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування заходів адміністративного впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї» (реєстр. № 5478);
  • проєкт Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (реєстр. № 4555);

У четвер позачергово розглядатимуть президентський законопроєкт про олігархів, "рентний" проєкт закону №5600, законопроєкт про корінні народи і скасування вільної економічної зони "Крим". 

Нагадаємо, що законопроєкт про олігархів президент анонсував ще у квітні. Документ без презентації його положень внесли до парламенту 2 червня, того ж дня LB.ua від джерел отримав повний текст документу. 

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов говорив, що нині в Україні є 13 олігархів. Згідно з законопроєктом, олігархом є людина, яка бере участь у політичному житті, має вплив на ЗМІ, є кінцевим бенефіціарним власником суб'єта, що має монопольне становище або який є суб'єктом природних монополій, а також підтверджена вартість активів якого перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (це 2 млрд 270 млн грн).

Олігарху забороняється: здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій. Бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації. Також особи, які включені до Реєстру, будуть зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції".

3 червня законопроєкт президента Володимира Зеленського про олігархів спрямували на розгляд профільного комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Глава партії "Слуга народу" повідомляв, що профільний оборонний комітет розгляне законопроєкт "Про олігархів" у 20-х числах червня. Джерела у фракції своєю чергою говорили, що безпосередньо в залі його розглядатимуть "з 29 червня по 2 липня, коли буде пленарний тиждень". 

Цей законопроєкт має ще три альтернативні. Спікер парламенту Дмитро Разумков говорив, що і основний, і альтернативні мають розглянути до кінця поточної сесії, тобто до середини липня. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram