ГоловнаПолітика

Зеленський оголосив про запуск онлайн-проекту "Ліфт"

"Ми хочемо зробити державу в смартфоні, уряд у смартфоні".

Зеленський оголосив про запуск онлайн-проекту "Ліфт"
Зеленский объявил о запуске онлайн-проекта "Лифт"
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав IT-спільноту об'єднати зусилля для впровадження електронного урядування.

Про це він заявив, виступаючи на iForum - 2019 в Києві з презентацією "Гарант інновацій: створюємо майбутнє разом".

Зеленський зазначив, що використання цифрових технологій в рази дешевше, ніж утримання чиновницького апарату. Однак Україна, за даними ООН за 2018 рік, у розвитку електронного уряду наразі поступається Казахстану, Білорусі, Узбекистану, Грузії, Молдові, країнам Балтії, а також і агресору - Росії.

"Справа не в людях, справа в системі. І можете вважати мене наївним мрійником, але ми хочемо зробити державу в смартфоні, уряд у смартфоні. Час це зробити. Без вас не впораємося", - звернувся він до учасників форуму.

За словами президента, впровадження електронного урядування необхідне на чотирьох рівнях: інформація про державу, комунікації та транзакції з державою та залучення до управління державою.

"Як було б круто, коли ти їдеш на роботу і можеш отримувати на телефон не тільки новини та інформацію про погоду, але і контролювати, які законопроекти подаються, змінювати їх, контролювати, що люди обирають, як їх можна відкликати, які петиції готуються. Тому я дійсно мрію про нашу країну в смартфоні і щоб ми були першими в світі, минаючи нинішній етап, який нам важко наздогнати", - сказав Зеленський.

Президент також закликав IT-спільноту до співпраці. Зі своїми ідеями представники галузі можуть звертатися до його позаштатного радника Михайла Федорова.

"Для цих людей наступного тижня буде запущений онлайн-проект "Ліфт", - зазначив Зеленський.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Кабінет міністрів встановив у залі засідань систему електронного уряду.

Раніше прем'єр Володимир Гройсман запропонував створити у Верховній Раді електронний документообіг. За його словами, це допоможе заощадити близько 300 тис. гривень на папері. Кабмін також виступав за введення електронного голосування виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram