ГоловнаПолітика

Синод ПЦУ не зміг переконати Філарета в тому, що Київського патріархату більше немає

Усі члени синоду, крім Філарета, підтримали Епіфанія.

Синод Православної церкви України підтвердив намір керуватися статутом, який було прийнято на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року.

Про це повідомив журналістів предстоятель ПЦУ Епіфаній (Думенко).

"Синод засвідчив, що у своїй подальшій діяльності і житті українська помісна православна церква буде керуватися Святим Переданням, Святим Письмом і тим статутом, який було прийнято 15 грудня в стінах Софії Київської. Ми були одностайні в попередніх рішеннях, але таке рішення не було підписано одним членом - патріархом Філаретом", - розповів він.

Епіфаній повідомив, що члени синоду обговорювали останні заяви Філарета про те, що УПЦ Київського патріархату продовжує існувати, але не змогли його переконати.

"Те, що святійший патріарх Філарет оприлюднив [раніше], то він засвідчив і на засіданні священного синоду: що існує Київський патріархат, що його не зняли з реєстрації, хоча всі ми намагалися переконати, що зараз юридично і фактично немає Української православної церкви Київського патріархату, а Київський патріарх ліг в основу єдиної Православної церкви. Ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що святійший патріарх Філарет залишається переконаним у своїй думці", - сказав він.

При цьому Епіфаній підтвердив, що Філарет продовжує контролювати багату Київську єпархію і всі її надходження.

"Була домовленість ще перед Об'єднавчим собором про те, що ті єпархії і парафії, які перебували в того чи іншого архієрея, залишаться і далі підкорятися йому. Єпархія міста Києва та парафії, які підпорядковувалися йому до 15 грудня, залишаються в його складі. А саме з цих парафій, монастирів є основні прибутки", - сказав предстоятель ПЦУ.

Епіфаній додав, що він особисто підтримав це рішення, і спростував чутки про те, що Філарета на першому синоді збиралися відправити на спокій.

"Я відстоював його позицію, я відстоював, що саме він повинен керувати парафіями в складі Київської єпархії, тобто в місті Києві. Ми робили і будемо робити все для того, щоб святійший патріарх Філарет, який доклав дуже багато зусиль, для побудови нашої помісної церкви, відчував себе не тільки духовно комфортно, але і матеріально", - сказав він.

Карати Філарета не будуть.

Епіфаній додав, що в позиції Філарета "немає підтримки ні з боку архієреїв, ні з боку духовенства, ні з боку українського народу".

Нагадаємо, Філарет раніше заявив, що УПЦ КП досі існує і він її патріарх. Як з'ясувалося, Філарет продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священиків новоствореної ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram