ГоловнаСуспільствоЖиття

Філарет відмовляється підкорятися Томосу

Почесний патріарх ПЦУ назвав три пункти Томосу, з якими він категорично не згоден.

Філарет відмовляється підкорятися Томосу
Патриарх Филарет
Фото: Патриарх Филарет / Facebook

Почесний патріарх Української православної церкви Філарет відмовляється підкорятися Томосу - документу про автокефалію незалежної української церкви, який УПЦ отримала в січні 2019 року.

Про це він розповів в інтерв'ю "Настоящему времени".

На думку Філарета, після отримання Томосу УПЦ не отримала бажаної незалежності і назвав три пункти Томосу, з якими він категорично не згоден.

"Українці за кордоном. Це перше. Друге. У Томосі сказано, що ми не маємо права варити миро. [Миро - спеціально приготовлене і освячене ароматичне масло, яке використовується в таїнстві Миропомазання. Правом приготування мира володіє тільки голова автокефальної церкви]. Миро - це святиня, без якої не відбувається таїнство миропомазання. Якщо ми миро повинні отримувати з Константинополя, зі Стамбула, отже, ми залежні. За назвою ми - автокефальна церква, а в дійсності ми залежимо від світу - дадуть нам миро або не дадуть. Третє.  Якщо виникають конфліктні ситуації в українській православній церкві, то їх вирішує Константинопольський патріархат. Три пункти, які відбирають у нас права автокефальної церкви", - розповів Філарет.

При цьому він зазначив, що не відмовляється від Томосу, але ці три умови не виконуватиме.

Філарет також заявив, що не підписав би документ, якби знав його зміст.

Нагадаємо, раніше Філарет заявив, що керувати ПЦУ мав би він, а не Епіфаній, що йому нібито обіцяли перед Об'єднавчим собором. Він продовжує називати себе патріархом і стверджувати, що Київський патріархат, який влився в ПЦУ, досі існує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram