ГоловнаПолітика

Юристи висловили свою думку про обіцянку Зеленського впровадити відкриті списки

Заява Зеленського була передчасною.

Юристи висловили свою думку про обіцянку Зеленського впровадити відкриті списки
Фото: пресс-служба президента

Заява Зеленського під час інавгураційної промови про впровадження відкритих списків була передчасною. Тим паче, що відразу після цього президент подав у Раду законопроект, який передбачає закриті списки. Про це сьогодні під час круглого столу в Інституті Горшеніна говорив Микола Сірий, юрист, старший науковий співробітник Інституту держави і права НАН України.

"У таких важливих виступах президента, як інавгураційна промова, кожне слово повинно мати вагу державності. Тобто якщо президент говорить про те, що він усі свої кроки направить на те, щоб впровадити систему з відкритими списками, то він повинен розуміти, про що він каже", - зазначив Сірий.

За словами Сірого, впровадження системи відкритих списків на парламентські вибори складна і тривала процедура, і починати її запуск потрібно було ще після попередніх виборів.

"Змінюється процедура голосування, треба провести навчання членів комісій, створити регіональні списки. Голосування за відкритими списками - це не тільки за партію, а й ще за кандидатів від партії. Умовно, якщо від партії в області - 20 кандидатів, то в кабінці для голосування ви отримаєте цілий буклет або книжечку", - сказав юрист Михайло Лев.

"Коли команда Зеленського каже, що ми за відкриті списки, але президент вносить у Раду закон про закриті списки, це гірше, ніж та система, яка є зараз. Варто було взагалі нічого не робити. Проводити вибори за нинішньою системою. Або не потрібно було розпускати Раду взагалі, а треба було тиснути на них. Загалом це поганий індикатор для команди Зеленського", - вважає Михайло Лев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram