ГоловнаПолітика

Юрист Віктор Мусіяка: Зеленському треба перемкнути регістри, вибори закінчилися

У голови держави і його команди є проблеми з розумінням конституційного права.

Юрист Віктор Мусіяка: Зеленському треба перемкнути регістри, вибори закінчилися
Виктор Мусияка
Фото: Макс Левин

Перший указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради продемонстрував, що в голови держави і його команди є проблеми з розумінням конституційного права. Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна заявив Віктор Мусіяка, юрист, екс-віце-спікер Верховної Ради України.

"Зеленський уже отримав посаду президента, і тепер він повинен зрозуміти механізми функціонування державної влади, управління, державного права, - говорить Мусіяка. - В одному американському журналі були опубліковані два списки: перелік якостей, які потрібні людині, щоб стати президентом, і список якостей, які потрібні людині, щоб бути президентом. Коли два списки зіставили, виявилося, що збігів не так уже й багато. Це я до того, що нашому новому президентові треба регістри перемкнути - це вже не вибори, Зеленський став президентом, він на чолі всієї системи державної влади".

За його словами, Зеленському варто мати поруч з собою юристів, які спеціалізуються на конституційному праві: "Його оточує багато юристів, у тому числі відомих, але вони працювали в основному в сфері приватного права, а це публічне право - конституційне, державне управління. Це перше, про що йому варто подумати. Як голова держави, він повинен зараз запустити дуже важливий процес: процес входження в конституційне правове поле. Він повинен створити систему державного управління, яка буде повністю відповідати українському законодавству".

На думку Мусіяки, у Зеленського зараз є можливість перезапустити політичну систему.

"Виходить так, що протягом багатьох років була Конституція, але не було конституційного ладу. Була потреба в елементах конституційного ладу, щоб конкретна влада, відповідно до своїх інтересів, приймала закони, що суперечать Конституції. Новообраний президент не має до цих речей ніякого відношення, і тому має можливість ввести всю систему державного управління і права в рамки, визначені Конституцією", - вважає екс-віце-спікер Ради.

Нагадаємо, юрист Микола Сірий заявив, що суспільство наразі не отримало від Зеленського жодного меседжа про те, як країна житиме далі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram