ГоловнаПолітика

Суспільство поки що не одержало від Зеленського жодного меседжу про те, як країна житиме далі, - юрист Сірий

Експерт підкреслив, що зараз дуже важливо грамотно запустити формування правової держави.

Суспільство поки що не одержало від Зеленського жодного меседжу про те, як країна житиме далі, - юрист Сірий
Николай Сырий
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський поки що не дав суспільству ніяких меседжів про те, як країна житиме далі, і які орієнтири лежать в основі його політичної сили. Про це сьогодні під час круглого столу в Інституті Горшеніна говорив Микола Сірий, юрист, старший науковий співробітник Інституту держави і права НАН України.

"З формально-юридичного погляду президент вступає на посаду після інавгурації, але з політичного - політик народжується з моменту оголошення результатів виборів. Тобто вже 22 квітня, безсумнівно, було зрозуміло, що народився новий політик всеукраїнського масштабу. Саме з цього моменту високого значення набуває кожне слово і кожна дія цього політика, його чують і аналізують не тільки в Україні, а й в усьому світі. Від його слів і дій залежить життя мільйонів людей: вони вирішують, наприклад, чи будуть жити в Україні, чи емігрують; чи можна в такій країні розширювати сім'ю, народжувати дітей; чи можна робити інвестиції і розвивати бізнес. Це дуже високий рівень відповідальності", - сказав Сірий.

Він підкреслив, що на виборах Зеленський отримав дуже високий рівень довіри виборців - за нього проголосувало 73%, і це означає, що мільйони українців повернулися до нового президента обличчям і чекають від нього правильних меседжів. "Однак минув уже місяць після виборів, а ситуація в тій самій точці. Суспільству, фахівцям, політологам, юристам невідомо, що це за партія, яка політично підтримує президента, які її принципи", - заявив Сірий.

"У двох попередніх випадках (мова про Ющенка і Порошенка, які теж перемогли на виборах з переконливою перевагою - авт.) довіру народу не було реалізовано повною мірою. Сьогодні ми можемо наступити на граблі ще раз", - висловився експерт.

На думку юриста, однією з причин, чому попереднім президентам не вдалося виправдати довіри суспільства, є те, що вони не сформували повноцінні політичні партії: "Замість того вони формували проекти, такі, як "Наша Україна" Віктора Ющенка. Їх життя мало таку ж тривалість, як і життя президента. Я можу помилятися, але схоже, що "БПП-Солідарність" зараз теж закінчує своє політичне життя".

"У мене викликає занепокоєння те, що з одного боку я бачу колосальні можливості, які міг би реалізувати новий президент і його команда в розбудові правової держави, але, на жаль, не чую тих посилів, які мене як фахівця переконали би в тому, що інструменти формування правової держави запускаються правильно", - вважає експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram