ГоловнаПолітика

ОБСЄ пропонує включити в список спостерігачів на виборах в Україні двох росіян, - джерело

Усього до складу довгострокових спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ запропоновано понад 80 осіб.

ОБСЄ пропонує включити в список спостерігачів на виборах в Україні двох росіян, - джерело
ОБСЕ
Фото: 112.ua

Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ запропонувало включити двох громадян Російської Федерації до складу спостерігачів за виборами президента України 31 березня 2019 року.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на джерело в дипломатичних колах.

"Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ включило в список довгострокових спостерігачів місії зі спостереження за виборами двох громадян РФ, незважаючи на те, що МЗС України просив у запрошенні на участь у спостереженні не приймати заявки про реєстрацію спостерігачів від країни-агресора й окупанта", - сказав співрозмовник.

Він додав, що ніде в зобов'язаннях ОБСЄ не вказано, що для участі в місії зі спостереження за виборами повинні бути обов'язково запрошені представники всіх країн-учасниць організації.

"У п.8 Копенгагенського документа ОБСЄ передбачено, що запрошення спостерігачів від країн-учасниць організації відбувається тією мірою, в якій це допускається законодавством. Оскільки законодавством України Росію визнано державою-агресором і окупантом, то цілком логічна і правова позиція України щодо відмови в реєстрації громадян РФ спостерігачами", - зазначив співрозмовник.

Усього до складу довгострокових спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ запропоновано понад 80 осіб. Безпосередньо для спостереження в день виборів в Україні також прибуде ще близько 750 короткострокових спостерігачів.

Нагадаємо, МЗС України декілька разів заявляло, що не буде реєструвати офіційних спостерігачів від РФ на українських президентських виборах. Міністр закордонних справ Павло Клімкін, зокрема, говорив, що російські спостерігачі на виборах в Україні - це неправильно як з політичної і юридичної, так і моральної точки зору.

4 лютого в Раду було внесено законопроект про недопущення російських спостерігачів на вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram