ГоловнаПолітика

Поліція буде розцінювати оплату роботи агітаторів і спостерігачів на виборах як підкуп

"Ця кампанія повинна стати еталоном виборчого процесу в Україні".

Поліція буде розцінювати оплату роботи агітаторів і спостерігачів на виборах як підкуп
Иван Варченко
Фото: mvs.gov.ua

Правоохоронці нагадують про кримінальну відповідальність за оплату роботи агітаторів і спостерігачів на виборах - такі порушення виборчого законодавства поліція буде кваліфікувати як підкуп виборця.

Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко, повідомляють на сайті МВС.

"Для запобігання порушенням учасників виборчого процесу підкреслюємо, що законодавство не передбачає додаткової оплати членам комісій, поза державним бюджетом. Виборче законодавство, Закон "Про вибори президента України" не передбачає, що кандидати мають право платити спостерігачам і агітаторам під час виборчої кампанії. Спробу здійснити такі платежі буде розцінено і кваліфіковано за ст.160 Кримінального кодексу України - підкуп виборців", - сказав він.

Також радник звернув увагу на "особливо креативні думки" деяких штабів.

"Окремі штаби укладають із цими людьми трудові договори, за якими і платять гроші за проведення агітації. Нагадую, ст. 64 Закону України «Про вибори президента України» забороняє будь-які виплати за агітаційну роботу", - зазначив Варченко.

Він також підкреслив, що ця кампанія повинна стати еталоном виборчого процесу в Україні.

Нагадаємо, кампанія чергових виборів президента України почалася 31 грудня 2018 року. Голосування пройде 31 березня.

У Міністерстві внутрішніх справ створили спеціальну групу з радників міністра Арсена Авакова, яка реагуватиме на порушення під час виборів. МВС має намір фіксувати порушення, оголошувати про нього і передавати в Центрвиборчком, де можуть виносити санкції - попереджати, знімати кандидата і т.д.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram