ГоловнаПолітика

LIGA назвала чотири головні положення "плану Сайдіка"

"Увесь цей текст - російська вигадка, упакована під виглядом ОБСЄ".

LIGA назвала чотири головні положення "плану Сайдіка"
Мартин Сайдик
Фото: EPA/UPG

Мирний план спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка вперше представили у грудні 2018 року в Мілані на зустрічі Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ. Зробили це "мало не з-під поли і мимохідь", пише LIGA.net з посиланням на свої джерела.

Багато положень документа звучать логічно і в інтересах України, йдеться в публікації. Головне - врахована послідовна позиція офіційного Києва про необхідність залучення миротворчої місії. Але фактично він передбачає реалізацію практично всіх ключових ідей Москви, тому українські дипломати налаштовані йому опонувати.

Ось що насправді зашито в "план Сайдіка":

  1. Не міжнародна поліція, а перейменована гібридна армія Росії. Бойовики не складуть зброю, а стануть "поліцією"
  2. Не міжнародна адміністрація, якій передадуть владу для підготовки виборів, а місцева влада організує вибори
  3. Росія не буде фінансувати відновлення Донбасу, який зруйнувала. Це цілком і повністю проблема України і західних донорів.
  4. Міжнародна місія виводиться за рішенням Нормандського формату - не за рішенням ООН. Тобто скільки Москві треба буде - стільки місія буде в Україні.

"Вибори - як хоче Росія. Поліція - як хоче Росія. Увесь цей текст - російська вигадка, упакована під виглядом ОБСЄ", - підкреслив можновладний співрозмовник в Адміністрації президента України.

Співрозмовники видання критикують "план Сайдіка" непублічно, оскільки розраховують переконати представників ОБСЄ знайти інший підхід до реалізації Мінських угод.

Журналісти також опублікували повний текст документа, який раніше показували лише вузькому колу чиновників.

У той самий час президент Петр Порошенка 4 лютого в ефірі ICTV прокоментував "план Сайдіка".

"Ми готові розглядати будь-які плани, якщо вони не шкодять територіальній цілісності і незалежності України. Хочу підкреслити, що план викладено в "Мінських домовленостях". План, який велика кількість людей критикує, не читаючи. Щоб створити компонент безпеки, я ще у 2015-му запропонував використання як гаранта миротворчий контингент із мандатом Ради безпеки ООН... Може бути безліч планів, але миротворці ООН не будуть ескорт-сервісом спостерігачів ОБСЄ. Миротворці повинні творити мир і мати мандат на всій окупованій території. Наявність миротворців - це роззброєння незаконних збройних формувань, виведення іноземних військ, виведення техніки і забезпечення компонента безпеки. Думаю, панові Сайдіку варто прочитати це і підтримати", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram