ГоловнаКультура

Комісія Держкіно допустила 23 кандидатів до наступного етапу відбору членів Ради держпідтримки кінематографії

Наступне засідання конкурсної комісії відбудеться 7 серпня 2024 року.

Комісія Держкіно допустила 23 кандидатів до наступного етапу відбору членів Ради держпідтримки кінематографії
Фото: Суспільне

Конкурсна комісія Державного агентства з питань кіно допустила 23 із 35 кандидатів до наступного етапу відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії, повідомляє Інтерфакс-Україна. 

Згідно з протоколом першого засідання конкурсної комісії з відбору членів Ради з держпідтримки кінематографії, за результатами розгляду документів, наданих претендентами щодо їхньої відповідності вимогам, комісія допустила до наступного етапу 23 кандидатів, водночас 12 не були допущені.

Зазначається, що друге засідання конкурсної комісії відбудеться 7 серпня 2024 року.

Зокрема, засідання відбудеться за участю членів конкурсної комісії та претендентів до Ради держпідтримки кінематографії, допущених до другого етапу.

У Держкіно також повідомили, що онлайн-трансляція засідання конкурсної комісії відбуватиметься в режимі реального часу, а всі зацікавлені особи, зокрема представники ЗМІ, можуть спостерігати за перебігом проведення співбесід із претендентами дистанційно.

У липні Держкіно затвердило склад конкурсної комісії з відбору членів Ради з держпідтримки кінематографії, а також оприлюднило список 35 кандидатів у члени Ради.

На своєму першому засіданні конкурсна комісія з відбору членів Ради з держпідтримки кінематографії, яке відбулося 1 серпня, ухвалила рішення не допускати ЗМІ.

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин (фракція "Голос") обурився наміром Державного агентства з питань кіно не допускати журналістів на засідання конкурсної комісії з добору членів Ради з держпідтримки кінематографії та повідомив, що комітет розгляне цей інцидент.

Про Раду з Державної підтримки кінематографії:

  • Рада з Державної підтримки кінематографії приймає основні рішення у сфері кіноіндустрії, зокрема, розпоряджається бюджетними коштами. 
  • Цього року йдеться про розподіл майже 600 млн на 19-му конкурсі Держкіно, який стартував 6 червня. Велика частина кіноспільноти бойкотувало цей конкурс, оскільки вважало керівництво Держкіно некомпетентним, а Раду – нелегітимною.
  • 12 червня Верховний суд визнав склад Ради нелегітимним.
  • 5 липня Кабмін звільнив Марину Кудерчук з посади голови Держкіно. Ці обов’язки тимчасово виконує Юлія Шевчук.
  • Після того, як Держкіно оголосило про початок процедури конкурсного відбору до нового складу Ради з Державної підтримки кінематографії, українська кіноспільнота опублікувала відкритий лист із вимогою провести прозоре формування комісії, яка оцінюватиме майбутній конкурс до Ради.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram