ГоловнаКультура

Британський музей поверне до Афганістану буддистські голови, вкрадені під час афганської війни

Буддійські скульптури четвертого століття, ймовірно, були вкрадені ісламським рухом "Талібан" під час афганської війни.

Британський музей поверне до Афганістану буддистські голови, вкрадені під час афганської війни
Фото: theguardian.com

Британський музей поверне в Афганістан буддистські теракотові голови четвертого століття, які, ймовірно, були вкрадені ісламським рухом Талібан під час афганської війни. Про це повідомляє The Guardian.

Дев'ять скульптурних голів і торс знайшли в Лондонському аеропорту Гітроу 2002 року після перельоту з пакистанського Пешавара. Після тривалого судового процесу торік експонати відправили в Британський музей для експертизи, збереження і каталогізації. Перед відправленням у Кабульський музей на короткий термін голови виставлять для огляду в Британському музеї для всіх охочих.

Старший куратор Британського музею Джон Сімпсон сказав, що голови були розфарбовані, мали торси і прикрашали стіни буддійських монастирів у стародавньому королівстві Гандхара близько 1500 років тому. «Вони приголомшливі, - сказав він, - досить видатні. За ці роки ми повернули до Кабула тисячі експонатів, але вперше нам вдалося попрацювати над буддійськими творами».

Сімпсон зазначив, що гандхарські скульптури, швидше за все, виявили в найактивніший період іконоборства талібів на початку 2001 року, коли підірвали гігантські статуї Будди в долині Баміан.

«Повернення будь-якого незаконно проданого предмета символічне і дуже важливе... Ці твори презентують один з найбільших напрямків буддійського мистецтва, який буде повернуто в Кабульський музей», - підкреслив Сімпсон.

Зі свого боку директор Британського музею Гартвіг Фішер сказав, що дуже пишається взаємодією музею з культурною спадщиною інших країн. Він також запевнив, що музей надалі докладатиме своїх зусиль, щоб допомагати колегам у всьому світі зберігати їхню культурну спадщину, оскільки Лондон довго був центром чорного ринку давніх артефактів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram