ГоловнаКультура

Із Широкиного евакуювали колекцію картин, яку вважали втраченою

Це єдиний відомий за 5 років випадок евакуації творів мистецтва із зони бойових дій на Донбасі.

Військові евакуювали із селища Широкине Донецької області колекцію картин, яку вважали втраченою. Про це на фейсбуці повідомила маріупольська артплатформа "ТЮ", якій і передали колекцію на зберігання.

Імовірно, колекція художніх робіт належала маріупольському художнику Віктору Павлюку. Картини виявив боєць чеченського батальйону імені Шейха Мансура, що воює за Україну. Він з минулого року збирав і ховав картини від вибухів, щоб потім евакуювати.

Фото: Артплатформа "ТЮ"ФБ

"Боєць з позивним Пікассо до війни був художником, отже, людина розпізнала в розкиданих об'єктах художню цінність і ініціювала порятунок колекції", - йдеться в повідомленні.

Окрему подяку артплатформа висловила художнику Саші Долгому.

Фото: Артплатформа "ТЮ"ФБ

Знайдена колекція налічує кілька сотень робіт. Підкреслюється, це єдиний відомий за 5 років випадок евакуації творів мистецтва із зони бойових дій на Донбасі.

Фото: Артплатформа "ТЮ"ФБ

"Бійці зазначили, що, згідно з шаріатом, вони не можуть торкатися зображень людини - це суперечить їхній релігії. Однак члени батальйону вже кілька років воюють на українській стороні і врятували надбання на знак поваги до України і нашої культури, розуміючи, яку художню та історичну цінність становлять евакуйовані твори", - написано на сторінці артплатформи.

На цей момент команда "ТЮ" сортує картини і залучає експертів і мистецтвознавців до ідентифікації робот. Надалі заплановано реставраційні роботи і виставку врятованих творів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram