ГоловнаКультура

У Сан-Франциско приберуть мурали з Джорджем Вашингтоном, створені радянським монументалістом

Деякі зображення показують роботу чорношкірих рабів і вбивства корінного населення Америки.

У середній школі ім. Джорджа Вашингтона в Сан-Франциско ліквідують 13 муралів, на яких першого президента США зображено рабовласником. Про це повідомляє The New York Times.

Рішення було одноголосно ухвалено на Освітній раді Сан-Франциско.

13 муралів, які зображують життя Джорджа Вашингтона, створив радянський художник-монументаліст Віктор Арнаутов. Зазначають, що сам художник критично ставився до першого президента США.

Фото: nytimes

Дискусія про мурали триває вже понад півстоліття, але в останні пару років вона сягнула критичної точки, оскільки деякі малюнки показують роботу чорношкірих рабів і вбивства корінного населення Америки. Прихильники ліквідації муралів заявляють, що зображення образливі для багатьох соціальних груп.

«Розгорнулася ціла дискусія навколо «вибілювання» історії, немов мурал - це єдиний спосіб говорити про історію», - підкреслив президент Освітньої ради Сан-Франциско Стевон Кук.

Представники Асоціації випускників школи ім. Джорджа Вашингтона виступають за збереження муралів. «Зміст і художня якість безцінні. Щодня - на відміну від того, що говорять опоненти, - вчителі та бібліотекарі використовують їх як навчальну точку. Куди б я не пішов і з ким би не говорив, 85% людей підтримують збереження муралів», - сказав Лопе Яп, віцепрезидент Асоціації.

Фото: nytimes

На його думку, ці мурали є нагадуванням про те, що було і більше ніколи не повинно повторитися. Він також повідомив, що захисники муралів можуть оскаржити рішення Освітньої ради Сан-Франциско.

Шкільна рада ще не вирішила, як саме ліквідує мурали. Перший варіант - провести екологічну експертизу і потім зафарбувати фарбою. Таке рішення обійдеться в $500 тис. Другий варіант - закрити панелями, але він дорожчий. За підрахунками експертів, це може коштувати близько $845 тисяч.

Нагадаємо, під час оформлення скандального муралу в Києві на станції метро "Осокорки" зникли близько 1,765 млн гривень, призначених для виплати авторських гонорарів. Мурали обійшлися державі в 3,6 млн гривень. Спочатку було заявлено, що малювати будуть відомі світові художники і в них високі гонорари, але виявилося, що вони малювали мурали безкоштовно, з бюджету оплачували тільки їх переліт і проживання в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram