ГоловнаСвіт

Трамп відмовився працювати з послом Британії після витоку листів із критикою

У Лондоні посла підтримали.

Трамп відмовився працювати з послом Британії після витоку листів із критикою
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що більше не працюватиме з послом Великобританії Кімом Дерроком.

Так він відреагував на витік листів посла, в яких той назвав адміністрацію Трампа "недолугою", передає ВВС.

"Я не знаю посла, але в США його не люблять і не думають про нього добре. Ми більше не будемо мати з ним справ. Гарні новини для чудового Сполученого Королівства - у них скоро буде новий прем'єр-міністр. Хоча минулого місяця я насолоджувався чудовим державним візитом [до Британії], мене найбільше вразила королева!" - написав Трамп у своєму Twitter.

Британський уряд назвав витік листів прикрістю, підкресливши, що Лондон і Вашингтон, як і раніше, пов'язують "особливі і міцні" відносини. Представник Даунінг-стріт заявив: "Ми виразно дали зрозуміти США, наскільки прикрий для нас цей витік. Вибіркові витяги не відображають близькості і шанобливості у відносинах двох країн". У той самий час він зазначив, що посли повинні давати чесні оцінки того, що відбувається в тих країнах, де вони працюють, тому Мей підтримує Деррока.

В іншому твіті Трамп розкритикував політику прем'єрки Британії Терези Мей, яка готується покинути свою посаду, заявивши, що вона "створила безлад".

Конфіденційні електронні листи посла з'явилися в ЗМІ в неділю. Вони містили низку критичних зауважень на адресу Трампа і його адміністрації. Політика Білого дому в них характеризувалася як "незграбна і неоковирна". У листах, датованих 2017 роком, йдеться, що чутки про "чвари і хаос" у Білому домі в основному підтвердилися, а політика в таких важливих питаннях, як Іран, виявилася "незв'язною і хаотичною".

Тим часом у Великобританії починається офіційне розслідування обставин потрапляння листів британського посла до рук журналістів видання Mail on Sunday. "Потрібно зрозуміти, що не причетна до цієї історії якась вороже налаштована держава", - пише у вівторок газета Times.

Журналістка Mail on Sunday Ізабел Оакшотт, яка опублікувала листи, відкинула припущення, що в неї могли бути контакти з російськими спецслужбами. "Я рада повідомити, що в мене рівно нуль контактів із російськими спецслужбами", - написала вона у Twitter.

Зазначимо, що повноваження Деррока в кожнім разі спливають через кілька місяців. Тепер йому, можливо, доведеться піти у відставку раніше. Якщо ж Трамп не матиме справ особисто з ним, то посол може залишитися в країні, допоки новий прем'єр не призначить іншого посла.

Нагадаємо, в червні під час візиту до Британії Трамп обізвав мера Лондона "відмороженим невдахою" після того, як той порівняв риторику Трампа з фашистською.

Раніше президент США висловив симпатію прихильникові жорсткої лінії в питанні Брекзиту і можливому наступнику Терези Мей на посаді прем'єр-міністра Британії Борису Джонсону, чим спровокував невдоволення у Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram