ГоловнаСвіт

Гаазький трибунал визнав лідера конголезьких повстанців винним у військових злочинах

Боско Нтаганду визнали винним за 18 пунктами звинувачення. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Гаазький трибунал визнав лідера конголезьких повстанців винним у військових злочинах
Боско Нтаганда
Фото: cc-cpi.int

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі визнав винним у скоєнні військових злочинів і злочинів проти людяності колишнього ватажка повстанців у Демократичній Республіці Конго Боско Нтаганду, передає DW.

Під час засідання МКС у понеділок, 8 липня, судді констатували, що в 2002-2003 роках у розпал збройного протистояння в провінції Ітурі на північному сході ДР Конго Нтаганда віддавав накази "здійснювати напади і вбивати цивільних".

Нтаганда визнаний винним у скоєнні таких військових злочинів як грубі масові вбивства, зґвалтування і поневолення таі сексуальне рабство цивільних осіб, зокрема і дівчат-підлітків. Жертвами злочинних наказів колишнього польового командира конголезьких повстанців стали діти і навіть немовлята. Крім того, судді вважають підтвердженою провину колишнього ватажка повстанців у Конго в наборі в його збройні загони підлітків і у вбивстві католицького священника.

Загалом Боско Нтаганду визнали винним за 18 пунктами звинувачення, з яких 13 - за військовими злочинами, а 5 - за злочинами проти людяності. Сам Нтаганда відкинув усі звинувачення, наголошуючи, що він "солдат, а не злочинець".

Нинішній вирок став третім вироком МКС з військових злочинів за всю 17-річну історію суду. Рішення про покарання за вироком ексватажкові конголезьких повстанців ухвалять пізніше на одному із засідань МКС, після того як судді заслухають свідчення жертв наказів Нтаганди. Засудженому загрожує довічне ув'язнення.

Коли в 1999 році спалахнув конфлікт в Конго, Нтаганда на прізвисько "Термінатор" був одним з польових командирів конголезьких повстанських формувань. За даними правозахисників, під час конфлікту, який тривав кілька років, загинули понад 60 тисяч осіб.

У 2006 році Гаазький трибунал звинуватив Нтаганду у військових злочинах. У 2013 році Нтаганда, якого розшукував МКС, сам здався владі США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram