ГоловнаКультура

Апеляційний суд у Нідерландах розгляне справу про "скіфське золото" 11-12 березня

Першу інстанцію в Амстердамі Україна виграла ще в 2016 році.

Апеляційний суд у Нідерландах розгляне справу про "скіфське золото" 11-12 березня
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд у Нідерландах розгляне справу про "скіфське золото" 11-12 березня, заявив у понеділок міністр юстиції Павло Петренко.

"Ми виграли першу інстанцію в Амстердамі, де суд визнав, що ці цінності є українськими. 11-12 березня поточного року буде слухання в апеляційній інстанції", - цитує міністра "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Мін'юст має чітку юридичну позицію в цій справі, він розраховує на рішення на користь України. Представляти українську сторону в суді буде сам Петренко.

Нагадаємо, в 2016 році окружний суд Амстердама постановив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Виставка проходила в 2014 році і завершилася після окупації Криму Російською федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України, тож Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до анексії його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки їх узяли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram