ГоловнаКультура

Стала відома дата виходу нової екранізації "Дюни"

Новий фільм Дені Вільнева вийде в прокат 20 листопада 2020 року.

Стала відома дата виходу нової екранізації "Дюни"
Обложка одного из изданий "Дюны" Фрэнка Херберта
Фото: Boing Boing

Компанія Warner Bros. оголосила дату виходу в американський прокат "Дюни" Дені Вільнева - екранізації однойменного культового науково-фантастичного роману Френка Герберта.

Як повідомляє The Hollywood Reporter, фільм вийде 20 листопада 2020 року.

Зйомки "Дюни" почнуться навесні цього року в Будапешті та Йорданії. Авторами сценарію є Дені Вільнев, Ерік Рот і Джон Спейтс. Оператором фільму буде Грейг Фрейзер (Zero Dark Thirty, "Мисливець на лисиць", "Влада" та інші).

Вільнев зібрав у "Дюні" зірковий акторський склад. Головну роль, Пола Атрейдеса, грає Тімоті Шаламе ("Назви мене своїм іменем"), антагоніста, Барона Гарконнена - Стеллан Скарсгорд. Ребекка Фергюсон і Оскар Айзек виконають ролі батьків Пола - леді Джесіки і герцога Лето Атрейдеса, Джош Бролін і Джейсон Момоа зіграють Гурні Галлека і Дункана Айдахо, воїнів на стороні Атрейдесів. Хав'єр Бардем виконає роль лідера фременських племен на планеті Арракіс Стілгара. Зендайя, за чутками, зіграє Чані, героїню, в яку закохується головний герой. Шарлотта Ремплінг грає преподобну Матір з ордена Бене Джессеріт, Дейв Батіста - Раббана (на стороні Гарконненів).

За сюжетом, сім'я Артейдесів отримує контроль над планетою Арракіс - планетою-пустелею, де видобувають цінну речовину - меланж, контроль над якою забезпечує політичний вплив у світі "Дюни". Планету хоче контролювати сім'я Гарконненів і плете інтриги проти сім'ї головного героя Пола.

Зазначимо, що "Дюна" - один з найвідоміших науково-фантастичних романів ХХ століття, володар премій Г'юго. Загалом вийшов цикл з шести романів "Хроніки Дюни", які також були екранізовані, але найвідомішою є перша частина. Її екранізував Девід Лінч в 1984 році - Пола Атрейдеса зіграв Кайл Маклахлан.

У 1975 році "Дюну" спробував поставити Алехандро Ходоровський, але зйомки припинили через роздутий бюджет. Ходоровський планував залучити до екранізації Сальвадора Далі, Орсона Веллса, групу Pink Floyd, художника Мебіуса та інших. Про екранізацію, що не відбулася, зняли документальний фільм - "Дюна Ходоровського" (2013), в якому стверджується, що матеріали цього незнятого фільму стали основою для культових фільмів "Чужий" і "Зоряні війни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram