ГоловнаБлогиБлог Юрія Огірчука

Паливо однозначно дорожчатиме…

Суттєве зростання світових цін на нафту спричинило на минулому тижні появу у вітчизняних ЗМІ цілої низки заяв та експертних коментарів щодо помітного подорожчання у найближчій перспективі нафтопродуктів на внутрішньому ринку України. При цьому прогнози доволі невтішні – літр бензину чи дизпалива має підскочити у ціні на величину від 20 коп. до 1 грн. Чи так все страшно? Спробуємо розібратися…

Фото: vladnews.ru

Дійсно, минулий тиждень приніс неприємні новини для споживачів нафтопродуктів - на світових біржах почала різко дорожчати нафта. Зокрема, ціна на російську Urals, бензин з якої постачається в Україну, вперше з травня минулого року перевищила позначку у 120 доларів за барель. В ході торгів її вартість піднімалася до 121,1 долара. Багатомісячного максимуму досягли котирування й іншого сорту російської нафти - ціни на Siberian Light досягали позначки 122,34 долара за барель. Котирування ж північноморської нафти Brent перевищували 122,5 долара за барель, що є максимальним значенням з 4 травня 2011 року. Таким чином, з початку року нафта подорожчала у середньому на 12-13%, а за останній тиждень її вартість зросла на 6-6,7%.

Оскільки сировинна складова у вартості нафтопродуктів в Україні складає приблизно 60%, зростання цін на нафту створює невідворотні передумови для підвищення вартості як бензину, так і дизпалива.

Однак станеться це не одразу – не раніше другої декади березня. Й лише за умови, якщо критично високі ціни на нафту в Європі протримаються близько трьох тижнів. Пояснюється це тим, що цінова стабільність ще тиждень-два забезпечуватиметься наявними запасами на нафтобазах продукту, що закуповувався по старим, відносно низьким цінам.

За последние годы мы неоднократно слышали прогнозы относительно возможного резкого подорожания нефти. Думаю, что в текущей ситуации этот рост, если он будет, будет кратковременным, но мне ближе мнение о том, что его вообще удастся избежать

— Директор консалтинговой группы А-95 Сергей Куюн

Цікавою тут є точка зору заступника директора НТЦ «Псіхея» Геннадія Рябцева, який вважає, що якщо найближчим часом ціни на нафтопродукти й підвищаться, то винні в цьому будуть виключно журналісти. Безвідповідальні заяви останніх й використання неперевіреної інформації чи коментарів так званих «експертів», впливають на український ринок палива більше і сильніше, аніж будь-які економічні чинники.

Пан Рябцев запевнив, що нині немає істотних передумов для різкого подорожчання нафтопродуктів в Україні. Експерт навів декілька аргументів, які, на його думку, свідчать про це – так, якщо ціни на барель нафти протримаються на рівні 120-125 доларів протягом щонайменше місяця, то після цього слід очікувати зростання цін на нафтопродукти, але не вище, ніж на 15-20 копійок.

Не бачать передумов для різкого зростання вартості палива в Україні й урядовці. Так, учасники експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабміні відзначили, що не бачать підстав говорити про можливе різке подорожчання палива на українських АЗС найближчим часом. За результатами останнього засідання групи було одноголосно підтримано пропозицію міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка про дотримання раніше встановленого цінового коридору на бензин і дизельне паливо до кінця лютого. В результаті трейдерам рекомендовано утримувати ціни на бензин марки А-95 на рівні до 10,54 грн/л кінця поточного місяця. Гранична рекомендована ціна на дизпаливо, за рішенням групи, становить 9,84 грн/л.

Эмбарго Европейского Союза на иранскую нефть будет способствовать росту мировых цен даже при отсутствии дефицита на нефтяном рынке. Это несомненно усилит волатильность на рынке. Конечно же, какое-то время это будет толкать цены вверх

— Генеральный секретарь ОПЕК Абдулла аль-Бадри

Відзначимо, що сьогодні середньоринкова вартість бензину марки А-95 у роздробі складає 10,23 грн./л, дизпаливо пропонується в середньому по 9,64 грн./л. Однак, варто наголосити й на тому, що за останній місяць у крупногуртовому сегменті вітчизняного ринку спостерігається стабільне зростання цін на всі види палива. Найбільш суттєво подорожчав низькооктан – на 11,5%. Тонна А-92-го подорожчала в середньому на 7,2%, а-95-го – на 5,6%, дизпалива – на 2,3%. Приблизно така ж картина й на ринку імпортного ресурсу.

В цілому ситуація залишається прогнозованою. До січня трейдери нагромадили непоганий запас міцності, накопичили запаси палива. У лютому запаси скінчаться, і в березні в продаж піде бензин, куплений по нових світових цінах, з новим акцизом, - вважає Геннадій Рябцев. На його думку, ціни на бензин будуть рости, але не так радикально, як прогнозують інші експерти.

Точно не буде різкого росту до 11-12 гривень за літр. Якщо ціна на нафту буде залишатися на рівні 117-118 доларів за барель, то можна чекати невеликого росту, максимум на 15-20 копійок. Приблизно такий же ріст цін прогнозують і трейдери.

Так, за словами президента асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леоніда Косянчука, на разі оператори працюють на старому ресурсі. Тому до кінця місяця подорожчання не буде. З початком березня ціна виросте максимум на 20 копійок, та й то, тільки в містах-мільйонниках, там, де попит на паливо є стабільно високим. У середньому по Україні бензин може подорожчати приблизно на 15 копійок, - запевняє експерт.

Юрій Огірчук Юрій Огірчук , Аналітик розвитку паливного ринку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram