ГоловнаСвіт

Лідери ЄС заявили, що процес членства Грузії фактично зупинено

Відмова Грузії припинити репресії проти громадянського суспільства призвела до “фактичного” припинення її спроб приєднатися до блоку, йдеться у підсумках саміту Євросоюзу.

Лідери ЄС заявили, що процес членства Грузії фактично зупинено

Лідери Європейського Союзу заявили, що відмова Грузії припинити репресії проти громадянського суспільства призвела до “фактичного” припинення її спроб приєднатися до блоку.

Про це йдеться у підсумках саміту ЄС, пише Bloomberg.

Йдеться про закон “Про прозорість іноземного впливу”, який викликав масові антиурядові протести. США та ЄС заявили, що закон є аналогічний закону, який схвалив президент Володимир Путін, щоб розгромити продемократичні групи в Росії.

“Європейська рада закликає владу Грузії роз’яснити свої наміри, змінивши поточний курс дій, який ставить під загрозу шлях Грузії в ЄС, де-факто призводячи до зупинки процесу вступу”, ‒ заявили лідери у висновках.

ЄС, який надав Грузії статус кандидата в грудні, попередив, що ухвалення закону поставить під загрозу шанси кавказької республіки почати переговори про вступ з блоком.

Раніше цього місяця керівна партія Грузії також запропонувала заходи, які включають заборону “пропаганди ЛГБТ” та одностатевих стосунків у фільмах, телебаченні та рекламі. Законодавці в Тбілісі вчора підтримали законопроєкт у першому з трьох читань.

  • Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що негативні події відштовхують Грузію від блоку.
  • Сполучені Штати вдалися до санкцій проти представників керівної партії "Грузинська мрія", які нав'язують країні антизахідний курс та були причетні до силових розгонів мітингів проти ухвалення закону про "іноагентів".
  • У жовтні цього року у Грузії відбудуться парламентські вибори.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram