ГоловнаСвіт

Пропозиція Столтенберга щодо фонду НАТО для України на 100 млрд доларів дуже цікава, – Оллонгрен

Ця ідея потребує подальшого обговорення в контексті НАТО.

Пропозиція Столтенберга щодо фонду НАТО для України на 100 млрд доларів дуже цікава, – Оллонгрен
Кайса Оллонгрен

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен вважає, що пропозиція Єнса Столтенберга щодо створення фонду НАТО для України на 100 млрд доларів "дуже цікава".

Про це Кайса Оллонгрен сказала у коментарі кореспондентові Укрінформу.

“Ми зараз координуємо допомогу Україні в Контактній групі з питань оборони України, так званий формат «Рамштайн». Це особливий формат – як відповідь на широкомасштабне вторгнення Росії”, – сказала Оллонгрен. 

На її думку, можливо, що ця війна затягнеться надовго, тому міністерка оборони завжди зацікавлена у посиленні координації військової допомоги Україні. 

“Тож я вважаю, що це дуже цікава пропозиція, і з нетерпінням чекаю нагоди її обговорення в контексті НАТО”, – заявила Кайса Оллонгрен.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг запропонував створити фонд для підтримки України на суму 100 млрд доларів протягом п’яти років. Це рішення лідери альянсу мають підписати під час зустрічі у Вашингтоні в липні. Обговорення цієї пропозиції Столтенберга відбудуться під час зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Брюсселі 3 та 4 квітня.

  • Також США та інші західні країни розглядають можливість переведення Української оборонної контактної групи (“Рамштайн”) під контроль НАТО.

  • ПІзніше Столтенберг заявив, що НАТО має забезпечити передбачувану допомогу України і змінити динаміку підтримки. За його словами, НАТО повинно забезпечити надійну та передбачувану безпекову допомогу Україні у довгостроковій перспективі, щоб “менше покладалися на добровільні внески та більше на зобов’язання НАТО, менше на короткострокові пропозиції та більше на багаторічні обіцянки”.

  • Німеччина і Латвія підтримали пропозицію Столтенберга щодо створення фонду для України на 100 млрд доларів.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram