ГоловнаСвіт

Суперечки між республіканцями у Конгресі можуть затримати допомогу США для України, — Reuters

У Конгресу залишається обмаль часу для роботи до того як виборчий процес поглине всі полтичні процеси.

Суперечки між республіканцями у Конгресі можуть затримати допомогу США для України, — Reuters
Засідання конгресу США
Фото: ЕРА/UPG

Суперечки між республікацями у Палаті представників Конгресу США та загроза усунення спікера Майка Джонсона від його керівної посади поставили можуть знову затягнути довгоочікуване рішення про фінансування України.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Ймовірно, з поверненням Палати представників після перерви, 9 квітня Джонсон розкриє деталі проєкту щодо допомоги Україні, який вважатиме прийнятним для республіканців, і він нарешті буде схвалений в обох палатах.

Проте найбільш частина республіканців вимагають врахувати їхні вимоги щодо заходів на кордоні з Мексикою та скорочення витрат, і хочуть, щоби Джонсон не квапився, доки буде мати проєкт, який готові будуть підтримати достатньою більшістю. 

Трампістка Марджорі Тейлор Грін погрожує ініціювати зняття Джонсона з посади, мовляв, він ігнорує інтереси партії. 

Більш схоже на те, що ініціатива не буде мати підтримки, але деякі співрозмовники кажуть, що це може змінитися, якщо Джонсон запропонує такий проєкт щодо допомоги для України, який буде мати більшу підтримку серед демократів, ніж республіканців, та не допускатиме поправок. 

Також є побоювання, що для досягнення порозуміння серед республіканців у Палаті представників можуть знадобитися навіть місяці.  

Вже майже два місяці минуло з того часу, коли Сенат схвалив компромісний пакетний законопроєкт на 95 млрд доларів, куди входили і кошти на підтримку України, проте Джонсон, як відомо, не захотів виносити його на голосування. 

Фактично ж у Конгресу залишається обмаль часу для роботи до того, як наближення виборів почне ще більше впливати на політичні процеси.

Допомога США для України

  • Республіканці в Конгресі США розглядають потенційне рішення надати принаймні частину з пакету допомоги Україні у вигляді позики.
  • США оголосили про виділення нового пакету допомоги Україні після тривалої перерви і в той час, коли відбувається блокування відповідного законопроєкту в Конгресі.
  • 13 лютого Сенат підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у $95 мільярдів, $60 млрд з яких – для України. Документ підтримали 70 сенаторів, проти були 29. "За" проголосували, зокрема, 22 сенатори-республіканці.
  • Законопроєкт мала схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на експрезидента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт. Однак наступного дня після схвалення сенатом спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що представники документ не ухвалять.
  • Пізніше Джонсон повідомив, що Палата представників повернеться до питання допомоги Україні, після вирішення питання фінансування американського уряду. Палата представників підтримала законопроєкт, який визначає фінансування для чверті урядових відомств до вересня.
  • Тим часом Білий дім оприлюднив проєкт бюджету США на 2025 фіскальний рік, який розпочнеться у жовтні. За повідомленням Держдепартаменту, документ передбачає майже півмільярда доларів допомоги для України.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram