ГоловнаСвіт

Данія підписала з Україною безпекову угоду

Цьогоріч Україна має отримати від країни підтримки на 1,8 млрд євро. 

Данія підписала з Україною безпекову угоду
метре Фредеріксен і Володимир Зеленський підписали угоду про безпекові гарантії
Фото: скріншот

Данія підписала двосторонню безпекову угоду з Україною, повідомив президент Володимир Зеленський. Договір передбачає підтримку українців на суму 1,8 млрд євро в цьому році.

Документ підписали під час перебування голови уряду Данії Метте Фредеріксен в Україні. Данія стала четвертою країною, яка поставила підпис під двосторонніми гарантіями безпеки для України.

"Сильний документ, який підтверджує непохитну підтримку Данією нашого народу. Зокрема, на суму щонайменше 1,8 млрд євро в поточному році. Данія також підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію: надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів, навчання, обслуговування", – сказав Зеленський.

У документі Данія засвідчила, що віддана підтримці зусиль України із впровадження реформ на її шляху до майбутнього членства в НАТО. Данія нагадує, що Україна належить до євроатлантичної родини і стане членом НАТО. Також Учасники договору підтверджують, що Україна є частиною європейської родини та має майбутнє в ЄС.

Зобов'язання України:

Україна зобов'язується і надалі впроваджувати реформи, спрямовані на покращення врядування шляхом посилення інституційного контролю, підвищення стійкості та розбудови справедливого та інклюзивного суспільства. Україна активно працюватиме над зміцненням суспільної довіри до верховенства права і посиленням незалежності судової влади.

Україна зобов’язується сприяти боротьбі з корупцією на всіх рівнях суспільства в державному секторі, приватному секторі та громадянському суспільстві. Це включає забезпечення достатніх ресурсів для незалежних антикорупційних інституцій на користь суспільства в цілому.

Україна зобов’язується просувати та розвивати демократичний контроль і нагляд за допомогою своїх Сил оборони та безпеки, а також у ширшому секторі оборони та безпеки, зосереджуючись на подальшому вдосконаленні нагляду, підзвітності та прозорості в безпекових інституціях, що має важливе значення для розбудови їхньої легітимності, ефективності та підзвітності.

Безпекові гарантії: чого прагне Україна

За дорученням Володимира Зеленського весною 2022-го була створена Міжнародна робоча група з питань гарантій безпеки, яку очолили Андерс Фог Расмуссен і Андрій Єрмак. У вересні 2022 група презентувала Київський безпековий договір. 

У липні 2023, на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО, президент Володимир Зеленський сказав, що Україна потребує отримання безпекових гарантій перед тим, як вона стане членом Альянсу. Ці гарантії мають бути не "замість НАТО", а на шляху до нього, наголосив він. Президент сказав, що зараз реальних юридичних гарантій безпеки від партнерів держава не має, тож це може стати першим юридичним документом. А потім Україна може отримати окремі гарантії з окремими країнами-гарантами. У цих документах пропишуть конкретні речі, яких Україні не вистачає, наприклад, ППО, авіації – і підписанти гарантій працюватимуть над тим, аби закрити ці потреби. До цього документу можуть долучитися не лише члени G7, а й інші країни, хоча від початку документ орієнтований саме на "Велику сімку".

У липні країни Group of 7 підписали декларацію про довгострокові гарантії безпеки та економічну підтримку України. Підписанти сприятимуть реформам, які потрібні для членства України у НАТО. Наступним кроком є укладення двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами. Докладно про це – в матеріалі "Гарантії безпеки від G7. Реальний успіх України".

5 грудня у Києві представники ЄС та Міноборони визначили дев'ять пріорітетів довгострокових гарантій безпеки для України. Серед іншого, йдеться про співпрацю ЄС з українською оборонною промисловістю.

12 січня першу безпекову угоду Україна підписала з Великою Британією. Сторони уклали "Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії". Він діятиме десять років і може бути продовженим. Більше про договір – тут: "Оборонна угода з Великою Британією. Позитивний старт".

16 лютого Німеччина стала другою країною, яка підписала угоду про безпекові гарантії. Того ж дня такий документ підписала і Франція. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram