ГоловнаСвіт

У США стартував основний етап президентських виборів

Виборчі дільниці у 50 штатах відкриваються о 6-й ранку за східним часом. 

Фото: EPA/UPG

У Сполучених Штатах Америки сьогодні стартував основний етап 59-х виборів президента – загальне голосування. За перемогу змагаються чинний президент, кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп і його опонент від Демократичної партії Джо Байден.

Першими почали голосувати виборці Нью-Гемпширу – від півночі до 00:30 за місцевим часом, тобто з 7-ї ранку з київським. З 6-ї ранку за східним часом (13:00 година в Україні) по 12-ту годину відкриються виборчі дільниці в 50 штатах, Гаваї стануть останніми. Проголосувати можна будо до 18-19 години залежно від штату. 

Фото: EPA/UPG

Оновлення 19:34. У соцмережах стають вірусними повідомлення про можливі фальсифікації на виборах, які експерти вважають необґрунтованими. Вони зазначають, що дезінформація про голосування може підірвати довіру до результатів виборів та призвести до протестів.

Оновлення 15:03. Американці шикуються в черги для участі в голосуванні. Виборчі дільниці облаштовані, зокрема, у бібліотеках та школах. Люди намагаються зберігати соціальну дистанцію, пише BBC.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Оновлення 09:35. Маленьке містечко в Нью-Гемпширі вже оголосило результати свого опівнічного голосування. Усі п'ять людей віддали голос за Байдена, пише BBC. А от у Мілсфілді Трамп отримав 16 голосів, тоді як Байден - п'ять. 

Свій голос достроково вже віддали близько 99 млн американців, що є рекордом за всю історію президентських виборів у США. З них близько 60 млн узяли участь у голосуванні поштою. Достроково проголосував навіть сам чинний президент. Опція масового голосування поштою була запропонована з міркувань безпеки в часи коронавірусу, проте Трамп наполягав, що це може призвести до фальсифікацій. Окрім того, деякі штати підраховуватимуть голоси протягом трьох тижнів з дня виборів. Трамп вважає, що це може призвести до підтасувань і навіть не виключає, що буде оскаржувати результати у Верховному суді.

Результати виборів у США визначаються не просто більшістю голосів на загальнонаціональних виборах, а й розподілом у колегії вибірників. Вибірники – це люди, котрі були відібрані партіями або керівництвом партійних осередків у штатах. Усього їх 538, а кількість вибірників від штату залежить від числа його представників у Конгресі. У більшості штатів вибірники зобов'язані віддати свої голоси за того з кандидатів, хто лідирує за результатами голосування людей в цьому штаті. Про є й ті, хто не зобов'язаний робити це.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Таким чином перемога на загальнонаціональному голосуванні ще не є запорукою того, що кандидат стане президентом – прикінцеві результати відомі тільки після голосування колегії вибірників. 

Об'єктами підвищеної уваги традиційно є так звані штати, що вагаються, або хиткі штати. У них напередодні виборів часто спостерігається приблизно однаковий рівень підтримки кандидатів від обох партій. Опоненти намагаються здобути більшу прихильність саме в них.

За даними New York Times, Байден випереджав Трампа в усіх чотирьох ключових штатах – Аризоні, Флориді, Пенсильванії та Вісконсині. 

Фото: NYT

На попередніх виборах до хитких зараховували відразу 14 штатів. 

Згідно з опитуваннями, Трамп гіпотетично має 188 виборчих голосів, а Байден - 233, пише "BBC Україна". Переможцем же стане той, хто отримає як мінімум 270 голосів колегії вибірників. 

Вибірники голосуватимуть у грудні, на 41-й день після дня всенародного голосування. Після цього комісія Конгресу підрахує голоси, а 6 січня глава Cенату оголосить остаточні результати.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Напередодні виборів США неодноразово звинувачували треті країни в намаганнях повпливати на їхній результат. Зокрема, директор Національної розвідки США Джон Реткліфф заявив, що Іран і Росія отримали реєстраційні дані американських виборців для спроби підірвати довіру до виборів президента Штатів. Іран, за словами Реткліффа, прагнув "спричинити заворушення" у США, щоб зашкодити кандидатурі Дональда Трампа. 

Росія отримала інформацію про виборців так само, як Кремль зробив це у 2016 році. При цьому очільник американської розвідки зазначив, що Іран виявляв більшу активність, ніж РФ, однак точно відомо, що Росія отримала інформацію про виборців.

23 жовтня ФБР та Агентство з кібербезпеки США повідомили про виявлення хакерських атак, спрямованих на системи органів державної влади Штатів, а також на сервери, що пов'язані з авіаційною промисловістю. 

Раніше у втручанні у вибори президента США Росію звинуватила спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

У серпні голова контррозвідки США заявив про ймовірні спроби РФ впливати на вибори на користь Трампа. При цьому Китай та Іран, за його словами, прагнуть поразки чинного американського президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram