ГоловнаСвіт

У Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк "Народний ультиматум" (оновлено)

Люди шикуються в ланцюги солідарності на вулицях, робітники підприємств закликають долучатися до страйків. 

У Білорусі в понеділок, 26 жовтня, розпочався загальнонаціональний страйк "Народний ультиматум", анонсований опозицією.

Від ранку в Мінську на вулицях люди почали утворювати так звані ланцюги солідарності, люди перекривають дороги. Фото протестів з різних міст публікує місцеве видання TUT.by.

У Мінську страйкують студенти Білоруського державного медичного університету.

На підприємствах МТЗ і МЗТК активні робітники збирають у цехах людей на страйк. 

МЗКТ
Фото: TUT.by
МЗКТ

Протестує також "Гродно Азот" - робітники збираються на вулиці біля входу на підприємство.

Гродно Азот
Фото: TUT.by
Гродно Азот

Працівники акціонерного товариства "Атлант", яке виготовляє побутову техніку, також збирають людей по цехах, скандують: "Долучайся!"

Атлант
Фото: TUT.by
Атлант

Тим часом на вулицях силовики відслідковують протестувальників.

"Їхав по МКАД, водії перекривають дорогу, приїхав екіпаж ДАІ, одну машину з першого ряду притиснули до узбіччя, чоловіка витягли насильно та поклали на землю. Опісля за рештою їхали цивільні машини з людьми в масках", - розповів свідок. 

Оновлення. Страйкує Парк високих технологій, у Гродні затримали мітингарів з підприємства "Гродно Азот". Їх близько 100 осіб. У Мінську на вулицях затримують учасників ланцюгів солідарності. 

Оновлення. Учасники маршу, пенсіонери і студенти у Мінську підійшли до площі Якуба Коласа під крики "Чого ви тут сидите? Ідіть страйкувати!". Пообіді люди почали роходитися.

Фото: TUT.BY

Нагадаємо, що 13 жовтня одна з лідерок білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила ультиматум Олександрові Лукашенку. Вона дала йому 13 днів на складання повноважень і мирну передачу влади, в інакшому разі Тихановська анонсувала загальнонаціональні страйки. Термін ультиматуму збіг учора, 25 жовтня.

Влада Білорусі готувала "мегамітинг" на підтримку Лукашенка на неділю, проте за кілька днів стало відомо, що його не буде. Офіційно це пояснювали міркуваннями безпеки та коронавірусом, проте незалежні та опозиційні ЗМІ писали, що люди з регіонів відмовлялися їхати, через що не могла набратися потрібна для "мегамітингу" кількість людей.

Учора вдень у Мінську на вхід і вихід закрили 12 станцій метро. Мобільні оператори повідомили, що на виконання розпоряджень держорганів "для загальнонаціональної безпеки" обмежують доступ до інтернету. 

Надвечір в Білорусі силовики знову вдалися до насильства щодо протестувальників. На традиційний недільний марш протесту правоохоронці стягли водомети, затримували журналістів і мітингарів. Протестувальники постраждали через застосування сльозогінного газу проти них і від шумових гранат. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram