ГоловнаСвіт

Хроніка протестів у Білорусі. День шостий. Текстова онлайн-трансляція

Шостий день поспіль у Білорусі тривають протести. Мітингувальники виходять на вулиці великих міст, щоб показати своє невдоволення результатами президентських виборів, де перемогу вкотре одержав чинний голова держави Олександр Лукашенко. Щодня на вулицях тисячі людей, і щодня влада кидає на них силовиків, які застосовують проти демонстрантів шумові гранати, кийки та гумові кулі. У відповідь - підручні засоби, фаєри та навіть "коктейлі Молотова". На сьогодні вже є двоє загиблих серед протестувальників, десятки поранених (з обох сторін) та тисячі затриманих.

Білоруська влада постійно оголошує про депортацію, а також про тимчасовий арешт не лише білорусів, а й значної кількості іноземних громадян. Серед них є й українці. Разом з тим сам Лукашенко - який не хоче йти на поступки вуличним демонстрантам - заявляє про "гібридні процеси" у країні та про втручання в ситуацію іноземних, у тому числі західних держав. 

00:50  Організатори акцій протесту у Білорусі закликають громадян не піддаватися ейфорії, адже Лукашенко все ще залишається при владі.

"НЕ ПІДДАВАЙТЕСЯ ейфорії! Незважаючи на те, що разом ми запустили незворотні для тиранії Лукашенка процеси, він усе ще залишається при владі. Тож святкувати ще рано. Дуже рано".

 

Фото: https://t.me/nexta_live

23:30 На Пушкінській у Мінську люди п'ють чай з самовара з бубликами.

Фото: https://t.me/tutby_official

22:45 Сто лауреатів стипендії президента Білорусі відмовилися від нагороди.

"Неможливо носити звання лауреата стипендії президента, коли президент допускає в країні обман і звірячі побиття своїх же співгромадян".

Фото: https://t.me/tutby_official

22:00 Голова Центральної виборчої комісії Білорусії Лідія Єрмошина підтвердила, що Тихановська записувала своє звернення в її кабінеті.

"Це мій диван", - сказала вона.

Лідія Єрмошина
Фото: https://t.me/tutby_official
Лідія Єрмошина

21:25 Протестувальники розходяться з площі Незалежності, скандуючи: "Прибираємо за собою" і "Щодня". На прощання запалили ліхтарики. Один з силовиків зібрав квіти, які дівчата дарували військовим, і відніс букети до пам'ятника Леніну. Люди кричать "Ми не забудемо" й аплодують.

21:10 У Ліді міліція сигналила людям на акції солідарності. Народ у відповідь кричав "Молодці!"

19:28 Міністри закордонних справ 27 країн Євросоюзу ухвалили рішення запровадити нові санкції щодо офіційних осіб Білорусі.

19:26 Гродно у ці хвилини.

19:12 Олександр Лукашенко звернувся до людей із проханням заспокоїтися і не виходити на вулиці. "Ну не висовуйтеся ви зараз на вулиці! Зрозумійте, що вас і наших дітей використовують як гарматне м'ясо! Сьогодні вже понаїхали сюди з Польщі, Голландії, України, з цієї "Відкритої Росії" Навального і так далі і таке інше. Уже агресія почалася проти країни", - сказав президент.

19:08 Так у ці хвилини виглядає площа перед Будинком уряду (Мінськ)

Фото: Наша Ніва

Фото: Наша Ніва

Фото: Наша Ніва

18:29 Голову делегації Європарламенту зі зв'язків з Білоруссю Роберта Бедроня не пустили в Білорусь. Без пояснення причин.

18:02 А ось і оперативне відео.

18:01 Як повідомляє видання Белсат: "З військової частини 5448 щойно виїхали у напрямку Будинку уряду два водомети, 6-8 автобусів з омонівцями, шість машин з колючим дротом, три швидкі з бійцями, одна легкова з людьми в цивільному, начебто ще два автозаки".

17:56 Військовий, який охороняв Будинок уряду, опустив щит. Протестувальники побігли його обіймати. 

17:29 Протестувальники дійшли до Будинку уряду (Мінськ).

17:03 А так виглядає Мінськ зараз.

16:55 На засновника найбільшого у світі білоруського опозиційного телеграм-каналу NEXTA відкрили кримінальне провадження. Йому загрожує ув'язнення терміном до 15 років. 

16:04 Головна опонентка Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська оголосила про створення координаційної ради "для трансферу влади в Білорусі".

15:34 Мінський тракторний завод призупинив роботу. Директор заявив, що перша зміна не працює. Він не знає, чи буде працювати друга зміна. Працівники вимагають визнати Тихановську президентом, пише "Белсат"

15:25 У МВС Білорусі заявили, що з СІЗО відпустили понад 2 000 затриманих учасників протесту.

14:30 У декількох білоруських містах люди продовжують шикуватися в ланцюги солідарності. Страйки оголошують усе більше підприємств.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

14:00 ЦВК оголосила остаточні результати виборів, відповідно до яких Лукашенко набрав 80,1%. 

13:10 У МВС Білорусі відкрили гарячі лінії, за якими можна дізнатися інформацію про затриманих. Номери телефонів різні для кожного міста. 

Тим часом на страйк вийшли працівники Мінського метро. 

12:36 Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він "поки що живий і не за кордоном". Цими словами він розпочав нараду з чиновниками. Білоруський президент також застеріг робітників підприємств від участі в страйках, бо "прийдуть конкуренти".

12:12 Головна суперниця Лукашенка Світлана Тихановська, яка виїхала до Литви, записала нове відеозвернення. Вона закликала мерів усіх міст 15 і 16 серпня виступити організаторами мирних масових зібрань.

12:03 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що, крім Реуцького і Васильєва, звільнена ще українка Оксана Альошина. Ведуться перемовини про звільнення затриманого в Бресті Романа Шишка. 

11:55 Прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко виїхав на МАЗ і МТЗ, де страйкують робітники. Працівники Мінського тракторного заводу оприлюднили вимоги до влади

11:07 Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей зауважив, що офіційний Мінськ готовий до діалогу щодо подій у РБ. Про це він сказав своєму швейцарському колезі - Ігнаціо Кассісу. Також стало відомо, що прем'єр-міністр країни Роман Головченко терміново вирушив на зустріч із страйкарями Мінського тракторного заводу. 

міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей
Фото: EPA/UPG
міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей

10:55 Військова техніка рушила у напрямку Мінська, пише Белсат.

Фото: Белсат

10:43 МЗС України підтвердило, що волонтерів Реуцького та Васильєва відпустили з СІЗО. Наші громадяни перебувають на території українського посольства. 

10:38 Гродно. На підприємстві «Гродно Азот» вже зібрався, як кажуть робітники, увесь колектив заводу.

Фото: TUT.BY

10:31 Видання Белсат подає список білоруських підприємств, які приєдналися до страйків (інформація станом на 10:00): 

  • Білоруський металургійний завод
  • Білоруський автомобільний завод
  • БелАЕС
  • Мінський електротехнічний завод ім. Козлова
  • Мінський автомобільний завод
  • Київський маргариновий завод
  • Мінський тракторний завод
  • Мінський моторний завод
  • Мінський завод колісних тягачів
  • Мінський завод "Інтеграл"
  • Мінські кабельні мережі
  • Жабинковський цукровий завод
  • Мінський метрополітен
  • 4-й тролейбусний парк м. Мінська
  • ТЕЦ-4 м. Мінська
  • Білдержфілармонія
  • "Біленерготехпроєкт"
  • "Білмедпрепарати"
  • "Керамін"
  • "Гродно Азот"
  • "Гродножитлобуд"
  • "Хімволокно"
  • "Білкард"
  • "Терразит"
  • "Нафтан"
  • "Полімір"

10:20 Президент Литви Ґітанас Науседа в інтерв'ю Sky News заявив, що сумнівається в легітимності Олександра Лукашенка. За його словами, Лукашенко більше не є законним лідером. Науседа також застеріг Європу, зазначивши, що в разі ігнорування кризи в Білорусі республіка може стати державою-сателітом Росії. 

10:03 За інформацією ГО "Білоруська асоціація журналістів", українські волонтери "Восток СОС" Костянтин Реуцький і Євген Васильєв, затримані в Білорусі, вийшли на свободу. Українська сторона поки що це офіційно не підтверджує. 

10:00 Працівники Мінської ТЕЦ-4 підготували колективне звернення до профспілкового комітету філії. Вони вимагають офіційного звернення керівництва до місцевих органів влади. 

Також страйкують працівники електричних мереж Острошицько-Городоцького району, пише NEXTA.

Фото: NEXTA

09:35. Посла Білорусі в Німеччині запросили в МЗС для "термінової розмови", передає Deutsche Welle.

Зазначається, що Денису Сидоренку на зустрічі в міністерстві закордонних справ Німеччини роз'яснили позицію уряду ФРН щодо ситуації в Білорусі.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас висловився за посилення тиску на білоруську владу. "Абсолютно ясно, що насильницькі дії і арешти мирних демонстрантів... в Європі XXI століття є неприпустими", - заявив він. Він висловив надію на те, що його колеги з країн ЄС в ході зустрічі 14 серпня в Брюсселі займуть єдину позицію.

08:45.У Мінську та інших містах Білорусі протестувальники знову виходять на вулиці, повідомляє TUT.by. Також страйкують працівники підприємств.

08:10. Стало відомо, що Україна і Білорусь досягли домовленості про те, що один із затриманих білоруськими правоохоронцями українців заплатить штраф і повернеться додому. Про це в ефірі "Громадського радіо" заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

Він додав, що встановлювати місце перебування затриманих або отримувати дозвіл на їх відвідування дуже складно.

08:00. З декількох ізоляторів у Білорусі в ніч на 14 серпня почали масово випускати затриманих напередодні учасників мирних акцій протесту, багатьох із них відразу забирають у лікарню. Білоруські ЗМІ повідомляють про сотні звільнених людей, яких декілька днів утримували в переповнених СІЗО, вони розповідають про тортури, відсутність їжі, води та жахливі умови утримання.

Як повідомляє "Радіо Свобода", вечір четверга, 13 серпня, став у Білорусі першим за останні п’ять днів, коли не надходило повідомлень про побиття демонстрантів з боку силовиків чи застосування міліцією спецзасобів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram