ГоловнаСвіт

Євросоюз визнав новий уряд Молдови легітимним

У Молдові сформували уряд соціалістів і проєвропейського блоку ACUM.

Євросоюз визнав новий уряд Молдови легітимним
Фото: EPA/UPG

Європейський союз позитивно сприймає прийняті парламентом Молдови рішення, готовий працювати з новим урядом і вважає його легітимним.

Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні та європейського комісара Йоханнеса Хана "Про політичну ситуацію у Республіці Молдова", повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Європейський союз позитивно сприймає рішення, прийняті у суботу парламентом Республіки Молдова, у тому числі про формування правлячої коаліції. Європейський союз готовий працювати з демократично легітимним урядом на основі взаємної прихильності реформам і основним принципам, закріпленим в нашій Угоді про асоціацію", - йдеться у документі.

Високопоставлені представники ЄС підкреслюють, що "повага верховенства закону та демократії має залишатися основою наших відносин".

"Цього також, перш за все, очікують і заслуговують громадяни Республіки Молдова. У світлі подій, що сталися після рішень, прийнятих вчора парламентом Молдови, Європейський союз рішуче повторює свій заклик до спокою та стриманості. Діалог між демократично обраними представниками повинен залишатися ключем до пошуку вирішення нинішньої політичної кризи", - підкреслюється у заяві.

Нагадаємо, Конституційний суд Молдови, який вважається підконтрольним мільярдерові Володимиру Плахотнюку, 9 червня відсторонив президента Ігоря Додона і передав його повноваження екс-прем'єру Павлу Філіпу з команди Плахотнюка.

Раніше Додон відмовився виконати рішення Конституційного суду і розпустити парламент, оскільки протягом 90 днів після виборів не вдалося сформувати уряд. Після цього Партія соціалістів і проєвропейський блок ACUM об'єдналися та сформували новий уряд. Однак КС оголосив дії парламенту неконституційними, а лідер Демпартії Плахотнюк - узурпацією влади.

В.о. президента Молдови розпустив парламент і призначив дострокові вибори на 6 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram