ГоловнаСвіт

Польща підтвердила відновлення постачання чистої нафти з Росії

У країні запровадили механізм контролю якості сировини з східного напрямку.

Польща підтвердила відновлення постачання чистої нафти з Росії
Польша подтвердила возобновление поставок чистой нефти из России
Фото: EPA/UPG

Польська компанія нафтової логістики PERN підтвердила, що Росія відновила постачання чистої нафти. Про це повідомляє Польське радіо.

"Вранці 9 червня, російська сторона відновила постачання чистої нафти через Білорусь в польську систему передачі", - йдеться в повідомленні.

За словами представниці компанії Катажини Красінськи, підприємство впровадило механізм постійного контролю якості сировини, що надходить зі східного напрямку.

"Сьогодні вранці відновлено постачання не забрудненої органічними хлоридами нафти в системи передачі PERN. Наша компанія впровадила механізм контролю якості так, щоб в постійному режимі перевіряти сировину, що поступає з Білорусі", - сказала представниця компанії.

Нагадаємо, 19 квітня концерн "Білнафтохім" заявив про 10-25-разове перевищення допустимих показників частки органічних хлоридів у нафті, що постачається нафтопроводом "Дружба". Російська "Транснафта" визнала відхилення в якості, а Міненерго РФ заявило, що проблеми мають "технічний характер". 22 квітня неякісна сировина досягла європейських і українських НПЗ. За даними польського підприємства PERN, рівень забруднення міг привести до пошкодження установок нафтопереробки.

25 квітня "Укртранснафта" припинила транзит нафти магістральним нафтопроводом "Мозир-Броди" (МН "Дружба"). Крім того, європейські партнери відмовилися приймати забруднену нафту на приймально-здавальних ділянках "Будковце" (Словаччина) і "Фенешлітке" (Угорщина).

Раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Росія має відшкодувати витрати за забруднену нафту. У Білорусі, яка також постраждала від неякісної російської нафти, оцінили збитки в 100 мільйонів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram