ГоловнаСвіт

Росія заборонила експорт нафти і нафтопродуктів в Україну

Медведєв також повідомив про розширення заборони на ввезення деяких українських товарів.

Росія заборонила експорт нафти і нафтопродуктів в Україну
Дмитрий Медведев
Фото: EPA/UPG

Уряд Російської Федерації заборонив експорт в Україну нафти та нафтопродуктів.

Про це заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, передає ТАСС.

"Встановлюється заборона на експорт в Україну російської нафти і нафтопродуктів", - сказав він.

За даними Державної фіскальної служби, за 2018 рік Україна імпортувала нафтопродуктів на суму 5 540,93 млн, що на 33,2%, або на 1 381,897 млн більше, ніж у 2017 році.

У 2018 році через Білорусь Україна імпортувала нафтопродуктів на 2 113,804 млн доларів (частка - 38,15%), з Росії - на 2 069,358 млн доларів (37,35%), з Литви - на 570,467 млн доларів (10,3%) , з інших країн - на 787,302 млн доларів (14,21%).

Профільне видання enkorr з посиланням на дані "Консалтингової групи А-95" інформує, що Росія у 2018 році забезпечила 40% українського ринку дизельного палива і 29% автогазу. Також Росія постачає в Україну бітум, мазут, мастила і нафтохімічну сировину.

Медведєв також повідомив про розширення заборони на ввезення деяких українських товарів.

"Ми змушені свої інтереси захищати і вжити відповідних заходів... Я підписав постанову уряду на цю тему. Ми розширюємо заборону на ввезення в Росію окремих видів товарів, цей захід зачепить українську продукцію машинобудування, легкої промисловості, металообробки, вартість якої за минулий рік склала майже $250 млн", - додав російський прем'єр.

Він також зазначив, що деякі російські товари можна буде вивозити в Україну тільки після спеціального дозволу.

"Визначається перелік тих товарів, які з 1 червня можна буде вивозити на підставі окремих дозволів. У цю категорію включено продукцію ПЕК, у тому числі вугілля і нафту, нафтопродукти", - додав Медведєв.

Нагадаємо, Росія з січня 2016 року заборонила прямі транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан, а з липня - в Киргизстан. Перевезення дозволено здійснювати через територію РФ тільки в разі в'їзду з території Білорусі.

Після цього заборону регулярно продовжують, востаннє - на півроку з 1 січня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram