ГоловнаСвіт

Купувати газ у Путіна - це оплачувати його зброю, - прем'єр Польщі

У Європі достатньо LNG-терміналів для імпорту газу з Алжиру, Норвегії та США.

Купувати газ у Путіна - це оплачувати його зброю, - прем'єр Польщі
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що потреби купувати російський газ немає, оскільки в Європі достатньо LNG-терміналів для імпорту газу з Алжиру, Норвегії та США. За його словами, платити Росії за газ - це все одно що платити за російську зброю.

Про це він заявив виступаючи в Нью-Йоркському університеті на заході, присвяченому 15-й річниці вступу Польщі в ЄС, передає "Укрінформ".

"Своєю агресією в Грузії та Україні, окупацією Криму й останнім нападом у Керченській протоці Росія демонструє, що прагне відновити імперію, тому необхідно бути пильними перед цією загрозою і берегти трансатлантичну єдність", - наголосив Моравецький.

Водночас польський прем'єр підкреслив, що нинішня ситуація кардинально відрізняється від часів загрози миру з боку СРСР, оскільки "зараз є нові наддержави, які набирають потужності - Китай, Індія, США.

Відносна міць Росії значно слабша, зазначив Моравецький. Він також додав, що є суттєва розбіжність між усвідомленням російської загрози в Східній і Західній Європі. І хоча російська агресія в Україні дещо змінила ставлення до Кремля, деякі країни все одно ігнорують виклики безпеки з боку Росії.

"Наприклад, Німеччина будує другий газопровід з Росії, "Північний потік-2". Насправді, це просто фінансування зброї для містера Путіна. Платити за російський газ - це платити за російську зброю", - наголосив польський прем'єр.

За його словами, загальний обсяг імпорту газу (з Алжиру, Норвегії та США) може становити 180 млн кубометрів, і це саме стільки, скільки потрібно зараз Європі.

"І саме такий обсяг Європа зараз імпортує з Росії. Ми могли б бути більш незалежними від російського газу. Але на це не вистачає політичної волі. Так, як зробила це Польща, адже ми будуємо газопровід до Норвегії і успішно побудували LNG-термінали для закупівлі американського газу з Катару. Ми на шляху до незалежності. Оскільки саме завдяки газу містер Путін фінансує свою армію", - пояснив Моравецький.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що не відкидає нової "газової війни" з Росією. За його словами, Україна і ЄС наполягають, що майбутні контракти необхідно укладати на основі європейських правил, а Росія натякає на можливість таємних домовленостей.

Попередня "газова війна" призвела в 2009 році до підписання 10-річних газових контрактів з базовою ціною 450 доларів за 1000 куб. м. У 2019-му "Нафтогаз України" оцінив збитки через контракти 2009 року на суму 32 млрд доларів.

Наприкінці листопада 2015 року Україна відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні.

Наприкінці 2019 року газові контракти закінчуються, і на яких умовах продовжиться транзит газу в Європу через українську ГТС, поки що не відомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram