ГоловнаПолітика

Турчинов: ФСБ і Генштаб РФ слід визнати терористичними організаціями

"Проти всіх осіб, причетних до організації та виконання терактів, порушено кримінальні справи".

Турчинов: ФСБ і Генштаб РФ слід визнати терористичними організаціями
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов вважає, що ФСБ і Головне управління Генштабу РФ слід визнати терористичними організаціями, а Росію - державою, яка поширює тероризм у світі.

Про це повідомляють на сайті РНБО.

Турчинов розповів, що 17 квітня на спільному брифінгу Служби безпеки та Генеральної прокуратури "були оголошені неспростовні докази участі ФСБ і ГУ ГШ ЗС Російської Федерації в організації терактів на території України".

"Силовими структурами нашої держави викрито створену спецслужбами країни-агресора агентурну мережу, яка відповідальна за серію терактів на території України, підриви і вбивства, зокрема співробітників СБУ і ГУР Міноборони, - нагадав секретар РНБО. - Були затримані чинні співробітники спецслужб РФ, зізнання яких свідчать про цілеспрямовану організацію ФСБ і військовою розвідкою РФ терористичної діяльності на території нашої держави".

Згідно з отриманими доказам, відповідальність за організацію терору і диверсій на території України несуть директор ФСБ РФ генерал Олександр Бортніков, начальник департаменту контррозвідувальних операцій ФСБ генерал Дмитро Мінаєв, начальник ГУ ГШ ЗС РФ віце-адмірал Ігор Костюков.

"Проти всіх осіб, причетних до організації та виконання терактів, порушено кримінальні справи. Крім того, зазначених осіб слід внести як терористів у базу Інтерполу й у санкційні списки", - переконаний Турчинов.

"Аналогічні злочини спецслужб РФ були викриті і за межами нашої країни - зокрема використання бойових отруйних речовин на території Великобританії і т.д.", - додав він.

"Усі ці злочинні діяння дають підстави визнати спецслужби РФ, зокрема ФСБ і ГУ ГШ ЗС РФ, терористичними організаціями, а Росію - державою, яка поширює тероризм у світі", - підсумував Турчинов.

Нагадаємо, 4 квітня в Києві був підірвано автомобіль співробітника однієї з українських спецслужб. Це сталося під час закладення міни російським диверсантом Олексієм Комаричевим, який при собі мав підроблений паспорт громадянина Киргизстану на ім'я Олексія Ломака.

Силовики заявили, що він загинув під час вибуху, але як виявилося, це була неправда. Через 13 днів голова СБУ і головний військовий прокурор дали брифінг, під час якого повідомили, що Комаричев був керівником російської ДРГ, закинутої в Україну для вбивства українських офіцерів розвідки.

Раніше секретар РНБО заявив, що Росія готується до континентальної війні в Європі, яка може початися в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram