ГоловнаСуспільствоВійна

​Директор "Української бронетехніки" пропонує формувати трудові батальйони з ухилянтів

Також необхідно демобілізувати інженерів або посилати їх у відрядження на заводи.

​Директор "Української бронетехніки" пропонує формувати трудові батальйони з ухилянтів
Ілюстративне фото
Фото: defence-ua.com

Оборонна промисловість України зіткнулася з жорстким кадровим дефіцитом, подолати який можна демобілізацією інженерів та створенням трудових батальйонів.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" розповів директор найбільшого приватного оборонного заводу "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас.

Він зазначив, що на початку повномасштабного вторгнення 30% штату підприємства були ветерани бойових дій. Зараз усі вони пішли воювати.

"Це були люди, які займались розробкою та випробуванням техніки, назад їх відкликати вже не можна... Зараз нам не вистачає конструкторів, розробників із досвідом проєктування бронеавтомобілів, боєприпасів. На ринку дуже мало досвідчених людей з оборонної галузі. Наші ВИШі таких кадрів поки що не готують. Серед робітничих спеціальностей найбільше не вистачає висококваліфікованих зварювальників", – пояснив Бельбас.

Аби вийти з цієї ситуації, на його переконання, необхідно демобілізувати інженерів або посилати їх у відрядження на заводи.

"Вони б реально могли вплинути на галузь. Нам потрібно ефективно використовувати той людський ресурс, який у нас є. Лаптєногих 140 мільйонів, а нас 30-40 мільйонів. У нас неспівставний людський та економічний ресурси. Тому кожен повинен витискати з себе максимум", – зазначив Бельбас.

"По-друге, є так звані ухилянти. Якщо людина не хоче воювати, ви її не змусите. Це буде негативний чинник на полі бою. Чому би з цих ухилянтів не формувати трудові батальйони та не відряджати їх на воєнні заводи?... Зварювати буде складно. Але є, наприклад, збирання мінометів якісь. Є операції, які може виконувати будь-яка людина", – додав він.

Яка ситуація з мобілізацією та демобілізацією в Україні

Як українська влада хоче залучити до війська більше людей

  • 7 грудня заступниця міністра оборони Наталія Калмикова і генеральний директор сервісу для пошуку роботи Robota.ua Валерій Решетняк підписали Меморандум про співпрацю в рамках реалізації проєкту рекрутингу. Пізніше до ініціативи приєдналася Olx.ua
  • У листопаді Міноборони повідомило, що проводитиме рекрутинг до Збройних сил також через сайт Work.ua.
  • Президент Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції зроби декілька заяв щодо мобілізації. Зокрема щодо того, шо він не підпише мобілізацію жінок та знизить призовний вік лише за певних умов. Але мобілізація – це не покарання, пише Кирило Данильченко (Ронін) на LB.ua: "Волонтери й активісти не всесильні. Проти державної машини працює лише інша державна машина... Мобілізація жінок, молодшого віку, призов на підприємства ВПК, кампанії Ти« потрібен країні в Укроборонпромі» на кожній зупинці (ви десь бачили вакансії?) необхідні Україні для єдиного. Окрім того, що ми ведемо війну на виживання. Усі ж пам'ятають тортури в Херсоні, інтерв'ю Тайри, нашийники в Ізюмі, братські могили в Бучі, убитих дітей у Маріуполі? То ж не пропаганда, це було і є. Якщо вам цього недостатньо, я не знаю, чим тоді можна допомогти? Якщо зґвалтовані жінки й убиті діти недостатня мотивація для когось. Нам потрібна максимальна концентрація. Це єдина причина для мобілізації".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram