ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Вівторок, 28 червня

Наслідки удару по Кременчуку, військові збори в Білорусі, обмін полоненими, нові санкції проти РФ, марка "Українська Мрія". Яким запам’ятається 125-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Вівторок, 28 червня
Фото: Дмитро Лунін

У Кременчуці оголосили триденну жалобу за загиблими внаслідок удару по ТРЦ.

Очільник міста Віталій Малецький висловив співчуття родичам загиблих.

Лідери Великої сімки оприлюднили заяву щодо удару по ТРЦ у Кременчуці, в якій назвали його воєнним злочином і пообіцяли, що президент Росії Путін та інші винні будуть притягнуті до відповідальності.

"Ми не заспокоїмося, поки Росія не закінчить свою жорстоку і безглузду війну з Україною", - наголосили лідери G7.

Президент США Джо Байден висловив солідарність з українським народом після удару по ТРЦ в Кременчуці.

Байден заявив, що США разом зі своїми союзниками та партнерами продовжуватимуть притягувати Росію до відповідальності за такі звірства та підтримуватимуть оборону України, як це було продемонстровано на саміті G7.

Встановлено перші імена російських льотчиків, які зруйнували ракетами ТРЦ "Амстор" у Кременчуці.

"Аналітики СБУ та Нацполіції встановили, який саме полк авіації вчинив цей злочин. І вже є перші імена льотчиків, які злітали на Ту-22", – зазначив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Після ракетного удару по ТРЦ Кременчука знайдено 18 тіл загиблих, 25 осіб госпіталізовано до лікарень, 21 людина вважається зниклою. Пошукові роботи продовжуються, повідомив на брифінгу голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. 

За його словами, зниклих безвісті ще можуть знаходити під завалами торговельного центру.

"Живих людей, на жаль, під завалами немає… Ми сподіваємось, що якусь частину зниклих буде знайдено в місті, можливо у лікарнях", – додав голова Полтавської ОДА.

Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє, що на Харківському і Слов'янському напрямках ЗСУ відбили ворожі штурми і змусили окупантів відійти.

Тим часом у Жлобинському районі Гомельської області Білорусі з 28 червня по 16 липня заплановано проведення військових зборів з військовозобов’язаними. В українському Генштабі не виключають проведення демонстративних і провокаційних дій білоруськими підрозділами в прикордонних з Україною районах та ведення розвідки.

Детальніше про ситуацію на інших напрямках станом на 18.00 28 червня – в нашій новині.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний проінформував Голову обʼєднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі та начальника Штабу оборони Великобританії сера Тоні Радакіна про зухвалі ракетні обстріли, яких Росія останніми днями завдає по Україні.

Чотири дні тому росіяни з різних платформ базування випустили 53 крилаті ракети, три дні тому – 26 ракет, два дні – майже 40, вчора – 12, написав Залужний у Телеграмі.

"Сьогодні район активних бойових дій починається на півночі Харківської області і закінчується на лівому березі Дніпра в районі населеного пункту Василівка. Найбільш інтенсивні бойові дії ведуться на півночі Луганської та Харківської областей. У цьому районі тільки за минулу добу противник здійснив 270 артилерійських нальотів, застосувавши 45 тисяч боєприпасів, завдав 2 ракетних та 32 авіаційних удари. Ситуація дуже складна, але контрольована", – наголосив Головнокомандувач ЗСУ.

Шість ракет Росія випустила нині по Дніпропетровській області.

За словами керівника Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, українські військові збили три ракети над Дніпром і Синельниківським районом. У Дніпрі зруйнована залізнична інфраструктура і промислове підприємство.

Сьогодні, 28 червня, російські загарбники завдали удару по території Криворізької ТЕС.

Окупанти ударили також по Криворізькому району зі ствольної артилерії, влучили по Зеленодольську і Великій Костромці.

По Одещині Росія випустила ще 5 крилатих ракет типу "Онікс".

Під обстріли потрапив Ізмаїльський район.

"Після ранкового знищення ще п'ять ракет було випущено по береговій лінії впродовж дня. Обійшлося без суттєвих руйнувань та постраждалих саме тому, що доступ до узбережжя в цій місцевості закрито", - додали в оперативному командуванні "Південь".

Львівщина і Волинь посилюють оборону на випадок вторгнення з Білорусі.

За словами начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрія Годика, безпекова ситуація у Львівській області контрольована, але загроза ракетних ударів зберігається по всій країні, передав кореспондент LB.

Сьогодні Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими провів черговий обмін полоненими за формулою 17 на 15.

Додому повертаються 16 українських військовослужбовців – два офіцери та 14 солдатів. Також звільнено одного цивільного, повідомляє Головне управління розвідки МО України.

у Запорізькій області відбулася чергова операція з повернення тіл загиблих українських військовослужбовців.

"Україна повернула тіла 46 героїчних оборонців для гідного їх поховання. З них 21 – захисники "Азовсталі", – йдеться у повідомленні Міністерства з питань реінтеграції.

Операція проводилась за співпраці уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, ГУР МОУ, СБУ, ГШ ЗСУ та інших силових структур України.

Країни G7 створили Глобальний альянс з продовольчої безпеки.

Держави "Великої сімки" беруть на себе зобов’язання надати додаткові 4,5 млрд доларів для захисту найбільш уразливих верств населення від голоду та недоїдання. Це збільшує загальну суму спільного зобов'язання семи держав щодо глобальної продовольчої безпеки цього року до понад 14 млрд доларів.

У 2022 році, за даними ООН, до 323 млн людей у всьому світі перебуватимуть у стані "гострої продовольчої нестабільності" або перебуватимуть у групі високого ризику. До цього призвели як численні взаємопов’язані кризи, так і війна Росії проти України, включно з блокуванням експортних шляхів українського зерна.

Лідери країн Великої сімки під час саміту в Німеччині домовились обмежити вартість російської нафти.

Лідери Великої сімки підтвердили своє зобов'язання поступово ліквідувати свою залежність від російських енергоресурсів та пообіцяли розглянути подальші кроки, які позбавили б Росію нечесних прибутків.

"Ми збираємося розробити рішення, які б відповідали нашим цілям щодо зменшення російських доходів від вуглеводнів та підтримки стабільності на глобальних енергетичних ринках, мінімізуючи при цьому негативний економічний вплив, особливо в країнах з низьким та середнім рівнем доходу", – йдеться в рішенні саміту.

США заборонили імпорт російського золота і розширили санкції проти країни-агресора

Американське Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів додало до санкційного списку 70 організацій, які мають критичне значення для оборонно-промислового комплексу РФ.

Санкції, запроваджені також Держдепом США, торкнуться 45 юридичних та 29 фізичних осіб. За прогнозами, обмеження завдадуть удару по здатності Росії розробляти та використовувати зброю та технології у війні проти нашої держави.

Прем'єр-міністр Болгарії Кирило Петков заявив, що Болгарія відкликає 70 російських дипломатів, які, за його словами, займалися "незвичайною діяльністю".

"Наші служби визначили їх як людей, які ... працювали проти інтересів нашої країни", - зазначив Петков.

У окупованому Маріуполі почалися протести. Окупанти планували знести шляхом підриву кілька дев’ятиповерхівок по вулиці Сонячна, мешканців про це повідомили за добу, не давши змоги винести речі.

“Приїзд МЧС Росії зустріла акція протесту, що саме по собі було сюрпризом для росіян. Люди буквально лягали під трактори. За участі місцевих колаборантів дійшли згоди про перенесення підриву на наступний тиждень”, – повідомив у Telegram радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Про те, що було далі, а  також про причини ще одного бунту – в нашій новині.  

Укрпошта випустила нову марку "Українська Мрія", присвячену легендарному українському літаку, знищеному росіянами.

Нагадаємо, Укрпошта анонсувала нову поштову марку про літак "Мрія" з малюнком одинадцятирічної Софії Кравчук із Волині після того, як Росія знищила літак "Мрія" під час обстрілу Гостомеля.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram