ГоловнаПолітика

Американський сенатор вважає, що проти Орбана варто запровадити санкції

Демократ Бен Кардін також назвав угорського прем'єра "найменш надійним союзником НАТО".

Американський сенатор вважає, що проти Орбана варто запровадити санкції
Фото: EPA/UPG

Сенатор США Бен Кардін назвав прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана “найменш надійним” союзником НАТО. Він також заговорив про перспективу запровадження санкцій щодо східноєвропейського лідера, пише Bloomberg.

Демократ Кардін є головою Комітету з міжнародних відносин Сенату. Він засудив те, що Обран перешкоджав схваленню Європейським союзом надання Києву 50 млрд євро допомоги і вступу Швеції до Організації Північноатлантичного договору. 

За його словами, Білому дому слід зважити можливість застосування закону Магнітського, який дозволяє Вашингтону вживати санкцій на іноземних чиновників за корупцію та порушення прав людини. Серед інших пропозицій − виключення Угорщини з програми безвізового режиму Сполучених Штатів.

Сенатор-демократ Бен Кардін
Фото: EPA/UPG
Сенатор-демократ Бен Кардін

Два інші сенатори − демократ Жанна Шахін і республіканець Том Тілліс − заявили, що Орбан ризикує “безповоротно зіпсувати” відносини Угорщини зі США та НАТО, якщо він не посприяє вступу Швеції до військового альянсу.

Угорщина, ЄС і Україна

  • 1 лютого всі 27 країн членів Євросоюзу на саміті у Брюсселі погодилися надати Україні 50 млрд євро. За них профінансують зарплати бюджетників та відновлення знищених росіянами об'єктів. Київ отримає кошти протягом чотирьох років у межах програми Ukraine Facility, перший транш може надійти вже у березні
  • Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив перед самітом, що Європа втомилася не від війни в Україні, а від Орбана.

Угорщина і Швеція

  • Останньою державою, яка має ратифікувати заявку Стокгольма на вступ у НАТО, залишилась Угорщина. Тиждень тому після розмови з генеральним секретарем військового блоку Єнсом Столтенбергом Орбан закликав парламент своєї країни ратифікувати заявку Швеції.
  • Угорська опозиція пропонує схвалити заявку на членство у НАТО на позачерговому засіданні парламенту 5 лютого.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram