ГоловнаПолітика

Жінки-депутатки на фронті: хто вони?

Серед місцевих депутатів є не лише чоловіки, але й жінки, які вирушили на фронт. У мирному житті вони виховували дітей, навчали студентів, досягали спортивних висот, працювали та паралельно виконували депутатські обовʼязки у своїх громадах.

Фото: ЧЕСНО

Загалом на службі в ЗСУ перебуває понад 40 тисяч жінок. Понад 5 тисяч із них в умовах повномасштабної війни зараз на передовій — у районах, де ведуться активні бойові дії. Серед жінок-військових є командири батарей, взводів, машин і командири відділень безпілотної авіації, а також снайперки.

Лідерство на фронті проявляють і депутатки місцевих рад. Приміром, депутатка Київради від “Голосу” та парамедикиня Аліна Михайлова увійшла до списку видатних українців до 30 років, які наближають нашу перемогу, за поєднання військової служби з депутатством у Київраді.

Фото: надано ЧЕСНО

Окрім служби, Михайлова адвокатує важливі для Києва та України питання. Вона виступила проти містобудівної “реформи”, відстоювала декомунізацію та перейменування вулиць Києва, а також писала про необхідність зберегти Лису гору, коли тривали обговорення розташування військового меморіального кладовища.

Аліна Михайлова на військовій службі ще з 2016 року. На фронті вона познайомилася зі своїм хлопцем Дмитром Коцюбайлом (позивний Да Вінчі). Після повномасштабного вторгнення вони служили разом. 7 березня 2023 року Да Вінчі загинув у бою під Бахмутом. Він став першим добровольцем, який прижиттєво отримав звання Героя України. Захищав країну з 18 років. Пішов на фронт у 2014-му.

Фото: надано ЧЕСНО

Тому депутати не просто воюють. Вони і їхні сім’ї так само втрачають на фронті близьких людей.

Тернопільська облрада також має депутатку-воїна. Марія Чашка зараз є заступницею командира батальйону “Карпатська Січ” (“Легіон Свободи”). Вона мама трьох дітей і директорка Тернопільського училища ресторанної справи. У мирному житті працювала керівницею апарату обласної адміністрації. 

Фото: надано ЧЕСНО

Війна для неї розпочалася вісім років тому, коли на фронт пішов її син. Марія також підписала контракт і почала навчатися воєнної справи. Коли в бою загинув командир, саме вона очолювала підрозділ. 

Зараз вона виконує обов’язки заступника командира окремого батальйону і несе службу в гарячих точках України. Завдяки їй, кажуть побратими, батальйон не розформували.

Фото: надано ЧЕСНО

Служить і депутатка Львівської міської ради від “Європейської Солідарності” Тетяна Шевченко. До військкомату вона пішла 24 лютого, а нині служить у складі 103 бригади ТрО на передовій як санітарна інструкторка.

Тетяна Шевченко розповідає, що робота в ЗСУ і робота депутата перегукуються, бо однаково і тут, і там ти служиш українцям. 

“Це величезна відповідальність перед українцями. А так як я була депутаткою, маю ще й велике коло знайомств — це і волонтери, які знайдуть потрібні речі, друзі, які завжди допоможуть”. 

Фото: надано ЧЕСНО

Закарпатська облрада повідомила, що до лав оборони вступила депутатка Ірина Галай. Ірина — рекордсменка України, перша українська альпіністка, яка піднялася на дві найвищі вершини світу — Еверест і К2.

Фото: надано ЧЕСНО

У своїх соцмережах Галай зазначає, що нові вершини підкорюватиме тільки після перемоги, адже коли почалося повномасштабне вторгнення, вона взяла до рук зброю.

В інтервʼю розповідала, що ще 2014-го хотіла захищати країну, але тоді їй відповіли, що насамперед беруть військових з досвідом. Тоді Ірина вирішила: якщо, не дай боже, буде загроза на території України, піде у військо боронити свою державу. І от проходить службу в мукачівській теробороні.

Фото: надано ЧЕСНО

У Полтавській міській раді на службі перебуває подружжя Катерини та Вадима Ямщикових.

Фото: надано ЧЕСНО

Катерина виконує бойові завдання у складі медичного підрозділу на сході України. І хоч присягу  склала лише у травні минулого року, під час виконання бойових завдань вона т.в.о. начальника медичної служби батальйону, старша медикиня евакуаційного екіпажу та інструкторка з тактичної медицини.

Фото: надано ЧЕСНО

Звісно, це далеко не вичерпний список депутаток, які боронять наш край і дають відсіч ворогу. 

Також варто відзначити важливу роль тих депутаток місцевих рад, які не пішли на фронт, проте далі працюють у своїх громадах, залучають гуманітарну допомогу та ресурси на відбудову. Такій діяльності суттєво перешкоджає нова постанова Кабміну, яка обмежує виїзд за кордон депутатам місцевих рад. Особливо тоді, коли така депутатка належить до опозиції і може мати конфлікт з депутатською більшістю та головою, які погоджують виїзд за кордон. Тому політика, яка обмежує права і можливості жінок, має бути невідкладно змінена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram