ГоловнаПолітика

Офіс президента розповів, що Зеленському дарували в 2019 році

Китайський бізнесмен подарував йому порцелянову статуетку "Покемон".

Офіс президента розповів, що Зеленському дарували в 2019 році
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський із дня інавгурації у 2019 році отримав 181 подарунок, серед іншого зібрання творів Вільяма Шекспіра від Секретної розвідувальної служби МЗС Великобританії МІ-6. Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на відповідь Офісу президента.

Китайський бізнесмен, засновник Alibaba Group Джек Ма подарував українському президенту порцелянову статуетку "Покемон".

"Третину подарунків, приблизно 60, він отримав у 2019 від іноземних лідерів, делегацій і компаній. У день інавгурації Зеленського, 20 травня 2019 року, делегація США презентувала главі держави коробку сигар з орлом на кришці, президент Угорщини Янош Адер – статуетку, делегація Казахстану – годинник, а Румунії – подарункову ручку", – повідомили в агентстві.

Від ексголови Євроради Дональда Туска Володимир Зеленський отримав краватку Hermes, від делегацій бізнесменів Китаю – червону вазу з малюнком квітів, сувій із драконом і птицею та сувій із зображенням моста. Від посланника прем'єр-міністра Японії – скатертину, від американських сенаторів – металеву тарілку із символікою США, від президента Фінляндії – вазу, від МЗС Польщі – запонки, а МЗС Швеції – дизайнерську тарілку з металу.

Делегації Словаччини, Ізраїлю та Франції подарували тарілку з кришталю, статуетку та ручку.

"Під час візиту до Туреччини Зеленському презентували 10 подарунків, серед яких краватку від Президента Реджепа Таїпа Ердогана, цукорницю, мішечок із горохом нут і насінням коріандру, під час візиту до Естонії – 5, серед яких велосипед і маска для сну. У ході візиту в Литву Зеленський отримав від президента Гітанас Науседи краватку і брошку, у Латвію – запонки від спікера Сейму, у Польщу – графин і набір склянок, а в Японію – годинник на дерев'яній дошці", – додали в агентстві.

В Україні Володимир Зеленський отримав банку з написом "Слава Україні" та табличкою з в'язниці від звільненого з ув'язнення в Росії режисера Олега Сенцова, м'яку іграшку "Сова" від ексголови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної.

Під час робочого візиту Зеленського в Одесу йому презентували кепку "гоцманка" та керамічну статуетку "дельфін", на Чорнобильській атомній електростанції подарували дозиметр, а під час візиту на схід України – дерев'яну табличку з написом "Україна або смерть".

Крім цього, у 2019 Зеленському дарували Біблії, ікони з бісеру, вишиванку, його портрет, картину "Зе! Команда" і близько сотні різних книжок.

Нагадаємо, що під час офіційного візиту Володимира Зеленського в Естонію в листопаді минулого року, президентка Керсті Кальюлайд подарувала йому електровелосипед і пів літра меду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram