ГоловнаПолітика

В.о. посла США в Україні йде у відставку

ЗМІ назвали двох кандидатів на посаду посла США в Україні.

В.о. посла США в Україні йде у відставку
Фото: US-Ukraine Business Council

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор покине свій пост наприкінці року.

Про це повідомляє New York Times з посиланням на джерела в керівництві США.

Видання зазначає, що Тейлор є одним з головних свідків у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа.

За даними джерел, Тейлор їде, тому що його тимчасове призначення в Україну в червні закінчується. Відповідно до Закону про вакансії, політичні особи, які призначаються на чинну посаду, можуть обіймати її тільки протягом приблизно 200 днів.

Тейлор представляє Білий дім у Києві з червня 2019 року, коли США відкликали попереднього посла в Україні Марі Йованович. NYT пише, що Йованович була відкликана за опір тіньовій зовнішньополітичній кампанії в Україні, якою керував особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані. Посол не підтримувала тиску на владу України для розслідування роботи сина політичного конкурента Трампа, Джозефа Байдена, в українській компанії Burisma. Версія, що Трамп чинив тиск на Володимира Зеленського з метою домогтися поновлення розслідування проти Хантера Байдена, пізніше стала приводом для початку процесу імпічменту.

Тейлор був одним з найбільш високопоставлених чиновників Державного департаменту, який відкрито заперечував плани Білого дому про виділення 391 млн дол. США у вигляді допомоги Україні з метою безпеки, щоб чинити тиск на Зеленського, аби публічно взяти на себе зобов'язання розслідувати дії політичних супротивників Трампа, нагадує видання.

Водночас журнал Politico назвав двох кандидатів на посаду посла США в Україні. За даними видання, серед тих, хто може замінити Йованович, генерал-лейтенант у відставці Кіт Дейтон. Зараз він є директором Європейського центру досліджень безпеки Джорджа Маршалла, пов'язаного з Пентагоном.

Зазначається, що кандидатура Дейтона подобається Трампу, а колишній генерал "готовий взяти на себе роботу".

Дейтон розмовляє російською. У нього є досвід роботи в Києві. У листопаді 2018 року Міністр оборони США Джеймс Меттіс призначив його старшим радником США з оборони в Україні. Дейтон ознайомлений з проблемами, пов'язаними з навчанням і екіпіруванням іноземних збройних сил. Згідно з його біографією, його останнім місцем роботи під час служби в армії було координування безпеки США для Ізраїлю і Палестинської автономії.

Іншим ймовірним кандидатом на заміну Йованович є виконувач обов'язків помічника держсекретаря з європейських і євразійських справ Філіпп Рікер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram