ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про відтермінування введення інституту кримінального проступку

Закон набуде чинності 1 липня 2020 року.

Зеленський підписав закон про відтермінування введення інституту кримінального проступку
Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві та перехідні положення закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" №321-IX, який Верховна Рада прийняла 3 грудня 2019 року.

Про це повідомляється на офіційному сайті президента.

Закон переносить на 1 липня 2020 року дату набуття чинності закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" від 22 листопада 2018 року, який передбачає створення інституту кримінального проступку.

"Цей інститут мав запрацювати з 1 січня 2020 року, проте поки не всі правоохоронні органи, яким підслідні кримінальні проступки, готові до розслідування цієї категорії справ. Тому підписаний президентом закон визначає нову дату введення інституту кримінального проступку - 1 липня. Це допоможе уникнути ризиків виникнення проблем у правотворчості і правозастосуванні, а відповідним органам кримінальної юстиції дозволить належним чином підготуватися до впровадження змін", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, 22 листопада 2018 року Рада ввела інститут кримінальних проступків. Прийнятий закон змінює класифікацію кримінальних правопорушень і вводить в дію інститут кримінальних проступків. Таким буде вважатися передбачене Кримінальним кодексом діяння, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді штрафу не більш як 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

8 листопада голова Комітету Ради з питань правоохоронних органів Денис Монастирський заявив, що дата введення інституту кримінальних проступків 20 січня 2020 року відкладена. За його словами, для реалізації закону необхідно внести зміни в 50 законодавчих актів, а часу до набуття чинності закону залишилося менше, ніж два місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram